Aktualno Intervju Iz tiskane izdaje Lokalno Piran Volitve 

KRISTIJAN CEROVAC NAPOVEDAL KANDIDATURO

Težko bi našli občana v Piranu ki ne bi vedel, kdo je Kristjan Cerovac. Neutrudni borec za pravice malega človeka, eden najaktivnejših svetnikov. Vedno dostopen za pogovor, vedno pripravljen pomagati. Eden najglasnejših svetnikov v borbi proti korupciji v občini. In sedaj še kandidat za župana Občine Piran.

Bili ste med prvimi, ki se je odločil, da javno napove svojo kandidaturo …

No, o tem bi se dalo debatirati. Morda sem prvi, ki je to direktno napovedal, s kratkimi in jedrnatimi opredelitvami mojega programa. So pa prikrito ali malo manj prikrito svoje namere o kandidaturi že naznanili številni kandidati.

Za kandidaturo sem se odločil, ker sem zgrožen nad dogajanjem v naši občini. Od nikogar ne potrebujem ničesar. Imam otroka, o kakršnem lahko le sanjaš, partnerko, ki je ne bi zamenjal za nobeno drugo. A vseeno mi je žal za vse, kar se je zgodilo in kar se še dogaja v tej občini. Zato sem se po globokem razmisleku odločil kandidirati za župana. Vsi, ki verjamejo, da ni vse izgubljeno, bodo to razumeli in izbrali pravo opcijo – mene.

Naj omenim zgolj zadnji primer … Občinski svet je preprosto podlegel lažem direktorja Okolja in, seveda, župana, da bo Okolje sposobno urediti Jernejev kanal tako, da njegova sanacija in ureditev ne bo vplivala na občinski proračun. Pol leta zatem se nam obeta to, da taisti direktor – kljub informaciji o nasprotovanju nadzornega sveta Okolja Piran – od Občinskega sveta Občine Piran zahteva – da, zahteva, ne z argumenti prosi -, naj najprej spremeni proračun in šele nato glasuje ZA ali PROTI soglasju za dodatno zadolževanje Okolja v višini 1,5 milijonov evrov.

Katere so vaše glavne usmeritve?

Za razliko od drugih v volilni kampanji ne bom ‘nakladal’, obljubljal, se dobrikal in lagal. Prav tako ne bom na dolgo in široko nastopil s 50 stranmi dolgim programom in obljubljal nebesa. Vsi se zavedamo realne situacije v občini in državi. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bodo lahko občani po štirih letih rekli, da živijo bolje. Lepo se sliši, da bomo gradili garažne hiše, stanovanja za mlade, turistično infrastrukturo … Seveda si bom tudi sam prizadeval za vse to. Vendar si moramo naliti čistega vina, vedeti, kaj in kako hitro lahko naredimo, in biti realni. Na te volitve grem s štirimi zavezami.

Če postanem župan, bom najprej vsem osebam, ki so posredno ali neposredno povezane z nepremičninskim lobijem, prepovedal kakršnokoli javno funkcijo.

Moja druga zaveza je reorganizacija občinske uprave in občinskih satelitov, kot sta denimo Okolje in Avditorij Portorož. Sledi ukinitev ali vsaj sprememba ustanovnega akta poslovnega subjekta, imenovanega Turistično združenje Portorož, in njegova reorganizacija. In pod točko štiri se zavezujem za ureditev vseh, četudi 30 in več let starih zadev, seveda, če je to le možno.

Nekateri Vam očitajo, da ste podprli svetniškega kolega Sava Radića, ko naj bi nezakonito uničil zaščiteni spomenik. Govorimo o rušenju ostankov cerkve, ki si jih je privoščil Radić. Takrat ste dejali, da gre le za kupe kamenja …

Ni res. Moje izjave so bile vzete iz konteksta, predvsem pa napačno razumljene. Vsekakor mislim, da je prav, da ustrezni organi to zadevo raziščejo. In če bodo dejansko ugotovljene nezakonitosti, je seveda pravilno in nujno, da kršitelj zanje odgovarja. Sam sem hotel le izpostaviti, da imamo trenutno v občini izredno slabo stanje na vseh področjih, saj v zadnjih štirih letih s strani župana ni bilo narejenega skoraj ali popolnoma nič. Želel sem poudariti, da si moramo postaviti prioritete in vso svojo energijo vlagati v zadeve, ki bodo občanom omogočile boljše življenje. Več mesecev ukvarjanja z dejanjem kolega Radića ni prioriteta. Če je prišlo do nezakonitosti, naj se s tem ukvarjajo organi pregona, mi pa raje poskrbimo za naše ljudi, za našo občino.

Koga od županskih protikandidatov bi podprli v drugem krogu, če se Vam ne bi uspelo uvrstiti vanj?

Prepričan sem, da se bom v drugi krog uvrstil. Podprl bom vsakogar, ki bo delal v dobrobit občanov ter zasledoval nujno potrebne spremembe v korist vseh občanov in občine.


Kakšni so vaši razlogi?

Kar se tiče odhajajočega župana, komentar ni potreben. Obljubljal je veliko, naredil pa nič, kar tudi sam javno priznava. Čeprav ima veliko medijsko podporo upokojenega novinarja Šuligoja in Penjakove s Primorskih novic, sem prepričan, da so občani uspeli izluščiti resnico in dobiti pravo sliko. Izvoljen je bil kot član Gibanja za občino Piran, takoj po izvolitvi pa zavrgel vse naše vrednote, za katere smo se in se še zavzemamo, in ubral svojo pot. Ne bom izgubljal besed, naj občani sami ocenijo lik in delo odhajajočega župana.

Še enega kandidata bi izpostavil. Gospod Korenika je do nedavnega zasedal položaj, kjer bi lahko ogromno naredil za odpravo nepravilnosti, morda celo korupcije v naši občini. Ko bi lahko in tudi moral ukrepati, pa je enostavno odstopil. Ali je to storil zaradi pritiskov ali so bili v ozadju, bog ne daj, kakšni koristoljubni dogovori, ne morem soditi. Dejstvo pa ostaja, da je imel možnost ukrepati, pa tega ni storil in se je raje umaknil. Bojim se, kako se bo boril proti korupciji in konfliktu interesov, če vemo, da je med njegovimi podporniki oseba, ki ima ogromne zasebne interese v Jernejevem kanalu, kjer hoče zgraditi hotele, ter oseba, ki je bila razrešena z najvišje nadzorne funkcije Turističnega združenja Portorož zaradi uveljavljanja osebnih interesov. Ker ostajam odprt za vsa konstruktivna povezovanja, pa se želim z njim pogovoriti in poiskati morebitne skupne točke.

Kako odgovarjate na očitke, da je bila svetniška skupina v zadnjih dveh letih le »satelit« oz. podaljšana roka Socialnih demokratov?

Nekaterim seveda ni bilo po godu, da je GZOP “konstruktivna opozicija”. GZOP se ne opredeljuje ne kot koalicija ne kot opozicija. Držimo se programa in nenehno opozarjamo na nepravilnosti in malverzacije aktualne oblasti. S stranko SD smo pretežno sodelovali pri točkah, ki so bile v korist občanov in skušale preprečiti nepravilnosti, zgrešene poteze ter samovoljna ravnanja župana, ki je imel neformalno večino v občinskem svetu. Čeprav so nas drugi označevali kot opozicijo, ki je v najboljšem primeru imela borih 12 glasov, torej enega premalo. Lahko smo le upali, da bo kdo iz koalicije odsoten, in bomo tako preprečili vsaj kakšno škodljivo potezo župana. Zanimivo pa je, da je župan imel podpisano formalno koalicijo, ki je ni znal izkoristiti.

Z mnogimi predlogi Socialnih demokratov se nismo strinjali, zato v takih primerih nismo glasovali enotno. GZOP je ostal zvest svojim obljubam in programu in tudi iz opozicije skušal narediti, kar je pač lahko. Naj naštejem nekaj primerov: pomoč pri covid krizi, tako za fizične kot pravne osebe, neprofitna stanovanja na Košti v Sečovljah, severna obvoznica v Sečovljah, odlok o najemu kmetijskih zemljišč …

Sicer pa ima GZOP dvakrat več svetnikov kot SD, zato je izjava o satelitu oziroma podaljšani roki preprosto smešna. Gre za slabo prikrito manipulacijo in zavajanje javnosti s strani določenih oseb in novinarjev.

Resnici na ljubo smo večkrat hoteli preseči nezavidljivo stanje v OS prav s povezovalnimi predlogi in rešitvami, a so svojevrstno enoumje in interesi posameznih lobijev botrovali onemogočanju in diskreditaciji programa GZOP, tistega programa, ki je aktualnega župana pripeljalo tja, kjer se milo rečeno pač ni znašel oziroma je bil in je prešibak.

Ostajam zvest osnovni ideji in potrebi po spremembah, ki vodijo v razvoj. Spremembam na bolje, torej.

Sorodni članki