Aktualno Ankaran Ankaran Lokalno 

Ankaransko pokopališče bodo začeli graditi novembra

Občina Ankaran je danes podpisala pogodbo s podjetji, ki bodo gradila novo pokopališče. Glavni izvajalec je družba Adriaing. Pogodba je vredna štiri milijone evrov. Gradnja se bo začela prihodnji mesec in bo predvidoma trajala eno leto, so sporočili z občine. Dolgoletni spori o tem projektu so bili med razlogi za odcepitev Ankarana od občine Koper.

Pogodba predvideva, da bo najpomembnejši projekt v kraju zaključen novembra prihodnje leto, so sporočili z občine. Kot so dodali, bo Ankaran “končno dobil prostor poslednjega slovesa in spomina na preminule najdražje.”

Pokopališče je zasnovano kot park s prostorom za sloves ter spominjanje in se bo razprostiralo na 9450 kvadratnih metrih površine. Na njem bo prostora za 110 klasičnih grobov, 246 žarnih talnih grobov in 180 mest v žarnem zidu. V sklopu projekta bodo uredili tudi sosednji park oziroma gozd.

Pokopališče bo gradil Adriaing v partnerstvu z Grafistom in samostojno podjetnico Jasmino Hlača. Po ponovljenem postopku javnega naročila je bil torej izbran isti izvajalec kot marca letos.

Takrat pogodbe, vredne 2,1 milijona evrov, niso podpisali, ker so gradbinci zaradi rasti cen materialov in energentov zahtevali, da v pogodbi ne bi bile opredeljene končne cene. Nekoliko spremenjeno novo javno naročilo je občina objavila konec avgusta, izbira izvajalca je postala pravnomočna v sredo. Po novi pogodbi je projekt brez DDV vreden štiri milijone evrov, kar zajema gradbeno-obrtniška dela, instalacijska dela, zunanjo ureditev in krajinsko arhitekturna dela, so pojasnili na občini.

Prvo gradbeno dovoljenje za pokopališče je bilo sicer izdano že leta 2000. Do leta 2009 se ni zgodilo nič, takrat pa je mestna občina Koper del zemljišč na tem območju na dražbi prodala podjetju Grafist in na njih predvidela gradnjo apartmajskega naselja. Zaradi nasprotovanja temu se je v Ankaranu močno okrepilo gibanje za ustanovitev samostojne občine. To so ustanovili leta 2011 in je začela delovati leta 2014. Župan Gregor Strmčnik je gradnjo pokopališča ves čas označeval za najpomembnejši projekt. Leta 2017 je občina opravila obsežen menjalni posel z Grafistom in postala lastnica vseh parcel, namenjenih pokopališču. Ob koncu drugega županovega mandata so vendarle prišli do podpisa pogodbe.

Vir: STA

Sorodni članki