Aktualno Intervju Iz tiskane izdaje 

DUŠAN OLAJ: »Samo povezani lahko napredujemo!«

Dušan Olaj, podjetnik, direktor in lastnik uspešnega, svetovno priznanega podjetja DUOL, ki sodeluje z vladami po vsem svetu, tudi z ameriško Naso, ki razvija postavitev bivališča na Marsu. Oče, predsednik Triatlonske zveze Slovenije, dve desetletji tudi prebivalec Pirana in zdaj kandidat Socialnih demokratov za župana občine Piran. Marsikoga je s svojo odločitvijo za kandidaturo presenetil. Ne le tistih, ki zanj sploh še niso slišali, še bolj tiste, ki ga najbolje poznajo. Politika ga nikoli ni privlačila, ker se mu je zdela premalo učinkovita. »Preveč govorjenja in usklajevanja, premalo konkretnih dejanj,« pravi, in to želi spremeniti.

Kako odgovarjate na očitke, da ste »forešt« in zato neprimeren kandidat za župana v občini Piran?

Že skoraj 20 let imam drugi dom v občini Piran. V preteklih letih sem lahko tu zaradi službenih obveznosti preživel le nekaj dni na teden, v zadnjih letih pa sem se trajno in stalno preselil in postal občan Pirana. Občino Piran sem prehodil, pretekel in prekolesaril po dolgem in počez, tako da poznam praktično vse njene kotičke.

Zagotovo so stvari, ki jih moji protikandidati poznajo bolje, saj so že dlje časa v politiki in poznajo tudi vsa ozadja. A v tem ne vidim svoje pomanjkljivosti, temveč prednost. Nisem obremenjen z nobenimi preteklimi zakulisnimi zgodbami in igricami. Stvari vidim objektivno. Zanimajo me zgolj in samo dejstva. In na podlagi tega se odločam. Nisem človek, ki bi se pustil voditi, in tudi nisem človek, ki bi zgolj govoril in sedel v pisarni. Dovolj je bilo neskončnih analiz, idejnih projektov in zasnov, ki so potem obležali v predalih. Politike ni mogoče izboljšati z nenehnim pritoževanjem in kazanjem s prstom stran od sebe, ampak le z aktivnim sodelovanjem v njej. Odločil sem se, da svoje videnje boljše in predvsem bolj učinkovite in bolj razumne politike ponudim v presojo občankam in občanom občine Piran – Pirano. Sem človek akcije. Ko vidim problem, ga moram rešiti. Ko vidim izziv, ga moram premagati. Tako sem uspel v gospodarstvu in verjamem, da lahko veliko tega prenesem tudi v politiko.

V Piranu vidim veliko problemov in izzivov. Skoraj 20 let sem poslušal, kaj vse se bo zgradilo in zgodilo. Pa se ni. Preprosto preveč vsega, da bi še naprej lahko stal ob strani kot nemi opazovalec.

Ne poznam vseh razlogov za stagniranje občine Piran. Oziroma jih ne poznam tako dobro kot nekateri drugi. Imam pa veliko idej, voljo, znanje in izkušnje, predvsem pa sem neobremenjen. To sem pripravljen ponuditi skupnosti za reševanje naših problemov.

Marsikdo vam priznava strokovnost in meni, da bi bili odličen župan, vendar ima zadržke zaradi vaše pripadnosti stranki SD, ki je občino v preteklosti že vodila. Pa je na prejšnjih volitvah doživela »trenutek resnice« …

Zadržke iz preteklosti razumem in sprejemam. In če bom izvoljen za župana naše občine, bom nanje tudi odgovoril, z dejanji. Zagotovo so bile storjene napake, a tudi marsikaj dobrega. Znamo in moramo se učiti iz napak. Iskreno menim, da se ne smemo ukvarjati s preteklostjo, če si želimo boljše prihodnosti. Čas pred nami je tisti, ki nam je ostal. Stranka SD v Piranu je prenovljena, pridobila je številne nove člane, uspešne strokovnjake na svojih področjih. Pod vodstvom mag. Meire Hot danes predstavlja splet izkušenj in mladostne zagnanosti. Če si želimo razvoja naše občine, moramo dati medsebojne zamere na stran. Čas je, da iz vodenja lokalne skupnosti izvzamemo ideološka prepričanja in da se vsi skupaj povežemo in nekaj naredimo, tam, kjer je to v skupno dobrobit nas kot občanov. Ni več časa za besede, potrebna so dejanja.

Kako pa komentirate očitke, da ste »Hotov« kandidat? Da vas vodijo strici iz ozadja, blizu družini Hot?

Trditev, ki nima nobene osnove. Zato takšnim očitkom ne posvečam pozornosti, ker si je ne zaslužijo. Gre za predvolilna podtikanja tistih, ki lastno neznanje, neučinkovitost ali nekaj tretjega prelagajo na druge. Ki v življenju niso sposobni s prstom pokazati nase in prevzeti odgovornost. To zavračam. Če je namen vprašanja provokacija, pa izpostavljam, da sem član SD že več kot 30 let. Edina stranka ves čas. Nisem kameleon. In predsednica piranske izpostave te stranke je mag. Meira Hot, ki je tudi piranska poslanka v državnem zboru, podpredsednica stranke SD na državnem nivoju ter podpredsednica državnega zbora. Se kdo od vas sploh zaveda, da imamo osebo iz naše občine v samem državnem vrhu? Namesto da bi to povezavo izkoristili za dobrobit naše občine in si odpirali vrata do pogajanj z državo in EU za velike projekte, se posvečamo obrekovanju in blatenju. Dajmo se povezati in premakniti razvoj naše občine. Le če bomo povezani, nam lahko uspe.

Če se še malo vrnem k vaši provokaciji … S svojim znanjem, trudom in izkušnjami sem postavil na noge eno najuspešnejših podjetij na svojem področju, govorimo o uspehih v svetovnem merilu. Za to sem dal skoraj vse svoje življenje. Naša poslovna skupina zaposluje več kot 400 ljudi. Sodelujemo z ameriško in evropsko vesoljsko agencijo pri projektu Mars, naši objekti so postavljeni v več kot 70 državah sveta. Sem podjetnik leta v Sloveniji, podjetniški vzor mladim podjetnikom, prejel sem nagrado GZS za izjemne dosežke v gospodarstvu (gospodarski oskar), bil sem kandidat za osebnost leta … In sedaj me želite popredalčkati v neke pravljice o lokalnih stricih iz ozadja. To veliko več pove o tistih, ki predalčkajo, kot o meni.

Če boste izvoljeni, boste profesionalni župan?

Tako je. V odgovoru medijem na postavljeno vprašanje sem hotel le izpostaviti, da ne potrebujem županske plače. Sem preskrbljen. Kandidiram za župana, ker vodenje podjetja prepuščam sinu. Torej imam ogromno časa. Veliko več od ostalih protikandidatov. Temu dodajam izkušnje, ki sem jih pridobil v gospodarstvu, kar je drugi razlog za mojo kandidaturo. Dovolj, da lahko veliko doprinesem k razvoju občine Piran oziroma ji skozi svoje poslanstvo vrnem del tistega, kar je občina v vseh letih dala meni.

Kako komentirate delo dosedanjega župana Đenia Zadkovića?

Nisem človek, ki bi kadarkoli ali kjerkoli udrihal po drugih. Verjamem, da je dosedanji župan s svojo ekipo delal po svojih najboljših močeh. Sam bi veliko stvari naredil drugače, menim tudi, da s svojimi izkušnjami bistveno več in bistveno hitreje. Verjamem, da so si občanke in občani že ustvarili svoje mnenje o dosedanjem delu v Občini Piran, ki ga bodo izrazili na volitvah. Ali si želijo razvoja občine, kakršen je bil do sedaj, ali si želijo česa več. O tem se bodo morali odločiti.

Dodajam pa še eno zelo pomembno nalogo novega župana. Povrniti okrnjen ugled občinske politike. V dvorano Domenica Tintoretta je treba vrniti medsebojno spoštovanje, kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje. To, kar smo imeli na občini zadnja štiri leta, se ne sme več ponoviti. Piran je mesto kulture in ne smemo si dovoliti, da mu politika zapravlja ugled. Tu kot pomembno prednost dodajam svojo neobremenjenost z lokalno politiko in njenimi tvorci.

Na družbenih omrežjih odhajajočega župana Đenia Zadkovića označujejo za marionetnega župana v službi gradbenih lobijev in zasebnih interesov, očitajo mu tudi, da se je ves mandat ukvarjal le z duhovnostjo …

Sam bi termin »odhajajoči« izpustil. Zdi se mi, da ga napačno uporabljate, saj je gospod Zadkovič med aktualnimi kandidati in enakovredno ponovno kandidira na letošnjih volitvah.

Očitkov drugim na družbenih omrežjih ne nameravam komentirati. Komentirati in pojasniti jih mora tisti, ki so mu namenjena. Kar je bilo, je bilo. Čas je za prihodnost.

S kom boste po volitvah, če boste izvoljeni, sodelovali? S kom pa zagotovo ne?

Pripravljen sem sodelovati z vsemi. Ob medsebojnem spoštovanju in zavezi delati za razvoj celotne občine. Ne želim si nikakršnih delitev, kar poglejte, kam so nas leta delitev pripeljala! Samo skupaj lahko premaknemo to občino v boljši jutri. Vsak ima kakšen dober predlog in vse, kar bo v prid razvoju občine, bom podprl, ne glede na to, »katera stran« bo predlog oblikovala.

Vaša partnerka je Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. Je to lahko prednost ali slabost za občino Piran v primeru vaše izvolitve? Navzkrižje interesov?

Ne vem, zakaj bi bila to slabost. Maja izjemno uspešno vodi Slovensko turistično organizacijo že vrsto let. Strogo pa ločujem zasebno in poslovno življenje, tako da tukaj ne vidim nobenih težav. Zagotovo je moja velika prednost tudi v tem, da poznam delovanje STO-ja, novo turistično strategijo, ki postavlja v ospredje trajnostni turizem, kakovost, in novo vlogo lokalnih turističnih organizacij. Občina Piran ima ves potencial, da postane celoletna turistična destinacija, od česar bi imeli veliko koristi vsi občani. Veste, čas je, da se odločimo, kakšen turizem želimo razvijati, zato je treba v tesnem sodelovanju s ponudniki in lokalno skupnostjo prevetriti obstoječo turistično strategijo občine Piran, predvsem pa se je treba močno povezati z ostalimi obalnimi občinami in podeželjem. Piran je eno najlepših mest na svetu, in to po ocenah priznanih svetovnih organizacij. Portorož je vedno veljal za mondeno mesto, drugi Monte Carlo. A to je stara slava. Ne moremo se iti butičnega turizma v Portorožu in promovirati petzvezdični turizem, nasproti hotela Kempinski pa se gost zaleti v kioske s kebabom. Ne more gost plačati več sto evrov za nočitev, vso noč pa poslušati glasno glasbo z druge strani hotela in se ob izstopu »spotikati« ob udeležence nočnih zabav, ki so omagali pred lokali.

Imamo enkratno podeželje. Padna je postala, tudi po zaslugi Denisa Goje, igralec na svetovnem zemljevidu turistične ponudbe za križarke. Le malokdo v naši občini sploh ve za to. Poslovni partner iz ZDA mi je govoril o Padni! O vasici z nekaj sto prebivalci! Se zavedamo, kaj imamo? Zagotovo lahko tudi z oblikovanjem ustrezne turistične ponudbe na podeželju razbremenimo turistične tokove na najbolj obremenjenih obalnih točkah. Izpostavil sem Padno, vendar imamo na podeželju še ogromno podobnih destinacij, ki so prav tako naši biseri.

Hočete povedati, da bi morali popredalčkati turistično ponudbo?

Hočem povedati, da imamo potencial za razvijanje različnih vrst celoletnega turizma, le ustrezno ga moramo umestiti v prostor. Velik potencial predstavljajo kongresni, športni, kulturni turizem, Piran postaja tudi zelo zanimiva destinacija za filmsko produkcijo. Pomembno je, da imamo dogodke skozi vse leto, ki so organizirani na trajnostni način. Več je treba posvetiti kakovostni gastronomski ponudbi. Piran je poleti preveč poln in pozimi srhljivo prazen. Predvsem pa je treba navdušiti mlade za delo v turizmu.

Preoblikovati je torej treba odnos med občino in turizmom. Skupnost mora paziti, da ima turistično gospodarstvo prostor in da ne ogroža kakovosti življenja občank in občanov ter naravne in kulturne dediščine.

Moj občutek je, da turistično gospodarstvo namenja preveč pozornosti temu, kaj gost želi danes, in ne razmišlja dovolj o tem, kaj bo potreboval jutri. Takšna kratkovidnost se lahko vsem skupaj maščuje. Večji del nastanitvenih kapacitet je v državni lasti, zato mora biti država naš aktiven sogovornik.

Bo pa moja pozornost v največji meri namenjena občinski infrastrukturi. Potrebujemo več parkirnih mest, boljše ceste, kolesarske steze, ločene od sprehajalnih poti – kjer bo to možno -, želim si, da bi naša občina resnično postala trajnostna in tehnološko napredna občina. Šepa tudi naša športna infrastruktura. Tako velika in pomembna občina, kot je Piran, bi morala imeti sodoben športni center z atletskim stadionom. Želim, da destinacijo uredimo tako, da bo v prvi vrsti zagotavljala boljše življenje prebivalcem, s tem pa tudi večje zadovoljstvo obiskovalcem.

Boste gradili stanovanja za mlade?

Lepo in všečno se sliši, ko vsi obljubljajo novogradnje čez noč. In to že vrsto let. Sam se bom lotil problematike na nekoliko drugačen način, če bom izvoljen. Najprej je treba oceniti, v kakšnem stanju so stanovanjske nepremičnine v lasti Občine Piran. Tu ne gre za nek dolgotrajen projekt, to se lahko izpelje že v nekaj tednih. Nato je potrebno zagotoviti sredstva za obnovo teh praznih stanovanj, kar ne predstavlja tako velikih stroškov in se lahko uredi že v naslednjem letu. Ta stanovanja se takoj nameni mladim družinam za neprofitno najemnino. Seveda se vzporedno pelje tudi projekt izgradnje novih stanovanj, vendar je to dolgotrajnejši postopek, mladi pa potrebujejo stanovanja takoj!

Na področju skrbi za mlade bom torej poskrbel za takojšnjo zagotovitev ustreznega števila neprofitnih stanovanj in univerzalnih občinskih štipendij za vse, primer dobre prakse na tem področju je občina Ankaran.

Kaj pa varovana stanovanja za starejše?

Kot manager znam z denarjem ravnati zelo skrbno in premišljeno, si pa ne delam utvar, da je mogoče občino voditi kot podjetje. Vem, da bom kot župan moral največ pozornosti namenjati tistim, ki potrebujejo pomoč skupnosti. Predvsem sem mnenja, da so v naši občini zapostavljeni invalidi in starejši. Želim si, da bi občina poskrbela za dostojno starost za vse.

Ustanovitev urada za starejše občane v okviru obstoječe kadrovske in prostorske ureditve, s čimer ne bi prišlo do nikakršnih dodatnih stroškov za davkoplačevalce, bo moj prvi korak v tem segmentu. Urad na področju skrbi za starejše bi temeljiteje in strokovno skrbel za potrebe občanov v tretjem življenjskem obdobju. Namen je vzpostaviti učinkovit sistem, ki bo zagotavljal čim kasnejšo vključitev v institucionalne načine oskrbe, s poudarkom na socialno šibkejših. Konkretno to pomeni, da moramo povečati občinske subvencije za nego starostnikov na domu, s čimer bi razširili obseg storitev in krog upravičencev do domače nege. Veliko naših občanov potrebuje nego na domu, zaradi trenutne ureditve pa je zanjo marsikdo prikrajšan.

Zavzemal se bom tudi za ustanovitev negovalne bolnišnice, ki bi obsegala nego pacientov, ki so zaključili zdravljenje v bolnišnici, nimajo pa možnosti, da bi skrbeli zase. Zavzemal se bom tudi za potrditev lokacije in čimprejšnji pričetek gradnje objekta z varovanimi stanovanji, namenjena najemu in ne prodaji. Z dostopno višino najemnine.

Takoj bom tudi pristopil k projektu izgradnje novega doma za starejše občane in razrešitvi problematike pokopališča.

Moram pa pohvaliti obstoječi režim brezplačnih mestnih prevozov za upokojence, le da bi kot župan to možnost razširil na invalide in socialno ogrožene.

Sporočilo volivkam in volivcem za konec?

Sporočilo za začetek in konec … Za razvoj občine Piran ponujam novo vizijo, svoje znanje in izkušnje. Neobremenjenost s preteklostjo in pogled v prihodnost. Želim, da se prvi dan po volitvah obrne nov list v občinski politiki. Da se prenehajo vse delitve. Želim si »vlado narodne enotnosti«, če se lahko tako izrazim. Življenjskega pomena je, da se prenehamo ukvarjati sami s sabo in da namesto neskončnih debat naredimo preskok z besed k dejanjem. Skupaj. Ker le povezani lahko napredujemo.

Sorodni članki