Aktualno Izola Koper Kultura Lokalno Piran Portorož Prireditve 

V prazničnem času na druženja vabijo sejmi, koncerti in dobri možje

Po dveh letih omejitev zaradi epidemije je v letošnjem božično-novoletnem času po Sloveniji spet organiziranih več prireditev in številna silvestrovanja na prostem. Mestna središča že nekaj časa krasijo praznične okrasitve, potekajo sejmi, najmlajše razveseljujejo dobri možje, organiziranih je vrsta koncertov, pa tudi delavnic in pohodov z lučkami.

Že skoraj mesec dni v Ljubljani gori 50 kilometrov prazničnih lučk in 900 svetlobnih teles, predpraznične tedne pa so že zapolnili in jih še sejmi z darilnim programom in gostinsko ponudbo, koncerti, lajnarji v starem mestnem jedru, ta teden vzdušje lepšajo tudi nastopi otroških pevskih zborov pred mestno hišo, še vedno pa potekajo ustvarjalne delavnice na Kongresnem trgu.

V zadnjih dneh leta se bo izpod Triglava v kočiji z vpreženimi lipicanci v Ljubljano pripeljal dedek Mraz, prav tako bodo v zadnjih dneh leta dogajanje na več lokacijah v centru prestolnice popestrili ledeni artisti z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami, ulično gledališče na Gornjem trgu in nadaljnji koncerti. Za zaključek leta bo organizirano najprej silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu, nato pa še ostala silvestrovanja na več lokacijah v mestu.

V Mariboru je letos glavna atrakcija panoramsko kolo na Glavnem trgu, ki kljub nekaj začetnim težavam z obratovanjem pritegne obiskovalce. Poleg je božična tržnica, na Trgu Leona Štuklja pa so stojnice z gostinsko ponudbo in koncerti. Vetrinjski dvor je intimnejše zavetje festivala Vilinsko mesto, vrtce in šole obiskuje dedek Mraz, drsanje je možno v Ledni dvorani in na drsališču Gallus pri Mestnem parku. Praznično dogajanje se bo zaključilo z množičnim silvestrovanjem na Trgu Leona Štuklja, kjer bo za zabavo poskrbela skupina Coverlover.

Veliko drsališče s prazničnim programom je tudi v Rušah, Fontana vin v Vodolah vabi na Zimsko pravljico v naravi. Praznični program na Ptuju prinaša številna doživetja za otroke, sejem in stojnice z gostinsko ponudbo na Mestnem trgu in Miklošičevi ulici, konec meseca pa tudi glasbeni program in silvestrovanje s Karneval Bandom. Postavili so tudi drsališče in vrtiljak.

Na praznično okrašenem Glavnem trgu v Novem mestu so prednovoletne prireditve z odprtjem drsališča začeli 25. novembra, na njem pa do njegovega zaprtja, 8. januarja, pričakujejo več kot 2500 otrok. Praznično osvetlitev so prižgali ob prihodu Miklavža, na Glavnem trgu s prazničnimi stojnicami pa se bo do prihoda novega leta zvrstil niz dogodkov, od prireditev in predstav za otroke in koncertov. Otroke bo obiskal in obdaril dedek Mraz, po trgu bo vozil božični vlakec.

V Kočevju v času božično-novoletnih praznikov pripravljajo več koncertov na velikem odru v parku Gaj. Na Silvestrovo opoldne bodo lahko otroci prisluhnili koncertu slovenske izvajalke Romane Krajnčan, odrasle pa na najdaljšo noč v letu vabijo v družbo dveh lokalnih skupin, KočevSKA orkestra in Inšpektorji.

V Ribnici 26. decembra ob 18. uri v dvorani športnega centra pripravljajo tradicionalni božično-novoletni koncert, na katerem bo nastopil zbor Slovenske filharmonije. Na Silvestrovo zvečer pa na ribniškem gradu obljubljajo zabavo s skupino Fortissimo. V Velikih Laščah ves december poteka Festival božičnega kruha.

V Kranju se je Prešerni december, kot imenujejo sklop prireditev, začel 3. decembra, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, ki je tudi občinski praznik. Praznični sejem spremljajo koncerti in otroški program. Do konca leta bodo med drugim nastopili še Tilen Lotrič, California, Jan Plestenjak, Miran Rudan, ABBA Tribute Band ter na silvestrovo Marko Vozelj in Mojstri. Do konca leta poteka tudi dobrodelna akcija V Kranju dobro v srcu mislimo.

Na Bledu v prazničnem času poteka Zimska pravljica. Na stojnicah na jezerski promenadi so na voljo tipične gorenjske jedi in izvirna praznična darila. Ob koncih tedna dogajanje popestrijo različni koncerti in drugi nastopi. Do novega leta bo med drugim možno prisluhniti skupinam Fed Horses, Sam’s Fever, Panda, Help! A Beatles Tribute in Dejan Dogaja Band. Na božič se bo odvila tradicionalna Legenda o potopljenem zvonu, na zadnji dan leta pa silvestrovanje z laserskim šovom.

Po več božično-novoletnih sejmih, ki so jih že organizirali v Slovenj Gradcu, ta teden v vaških skupnostih in mestnih četrtih gostijo božička, dedka Mraza pa v mestu pričakujejo 30. decembra. Mesto krasi velik adventni venec v krožišču ob nekdanji Nami.

V prav tako praznično okrašeni Črni na Koroškem se bo v petek popoldne božiček spustil po jeklenici Olimpline, samo Črno pa bo osvetlil ognjemet. V soboto bodo ob cerkvi sv. Ožbolta v Črni na ogled žive jaslice. Veseli december v Mežici je niz prireditev za vse generacije, veliko bo glasbenih nastopov, med drugim bo v nedeljo koncert Pihalnega orkestra Rudnika Mežica ob 120-obletnici delovanja.

Tudi v Pomurje se je vrnila večina božično-novoletnih dogodkov in prireditev, vključno s silvestrovanji na prostem v večjih krajih. Za popestritev so poskrbeli tudi v turističnih krajih. V Moravskih Toplicah so tokrat ob 60. obletnici odkritja vroče in s plini bogate vode ter z njo povezanega razvoja toplic o tem pripravili še razstavo na prostem.

V Murski Soboti bo v četrtek in petek božični sejem s pravljicami v Pravljični deželi, z nastopi otrok iz vrtcev, ognjenim šovom in s koncerti. Večina dogodkov bo ob mestnem drsališču, ki je letos v Lutrovem drevoredu. Na četrti osnovni šoli bo v četrtek dobrodelna prireditev, prireditve bodo do sobote tudi drugod, v ponedeljek pa bodo v konjeniškem centru Rakičan blagoslovili konje.

Tudi v Novo Gorico se je vrnilo živahno praznično vzdušje s številnimi prireditvami in koncerti že od prvih dni decembra in vse do konca leta, odprto je tudi drsališče. Posebnost letošnjega praznovanja je povezovanje s sosednjo Gorico, na Bevkovem trgu pa med 20. in 30. decembrom v organizaciji Društva humanistov Goriške poteka knjižni sejem Knjige pod jelkami s pestrim programom delavnic in dogodkov za najmlajše.

V dneh do konca leta se bodo družili in rajali tudi po drugih krajih na Severnoprimorskem. Tako je na osrednjem trgu v Ajdovščini že postavljeno drsališče, otroke bo obiskal dedek Mraz. V Bovcu bo med 27. in 30. decembrom potekal Bovec Outdoor Film Festival, v Tolminu prihodnji teden pripravljajo Tminsko novoletno rajanje.

Veliko priložnosti za praznična druženja bo tudi na Obali. V Kopru bo ta teden od srede do petka božični sejem, od četrtka do sobote načrtujejo številne aktivnosti za najmlajše v božičkovi pisarni, na različnih lokacijah je napovedanih več predstav in koncertov. Izola v zimskih mesecih postane Ledeni otok, ki nudi doživetja za vse generacije, med drugim imajo drsališče, organizirajo koncerte, predstave in druženja.

Občina Piran ob prazničnem decembru vabi v ambient skladišča soli Grando na kotalkališče z bogatim festivalnim program, do 6. januarja pa je na ogled razstava Jaslice v piranskih cerkvah, ki so jo v cerkvi sv. Jurija v Piranu odprli v nedeljo. Vse do začetka januarja se odvija tradicionalni božično-novoletni sejem v parku hotela Kempinski Palace Portorož, ves december pa v Portorožu in Piranu poteka mesec penin.

V Celju je tudi letos zaživela Pravljična dežela z nekaterimi novimi pravljičnimi junaki. S pestrim dogajanjem ves mesec v mesto vabijo družine, kulinarične raziskovalce in ljubitelje adventno okrašenih mest. Celjski Stari grad vabi s čarobno božično dogodivščino, vsako sredo organizirajo nočne sprehode s svetilkami, ob sobotah pa nastope otroških pevskih zborov.

V Velenju te dni poteka Čarobna promenada z druženji in programom, ki prinaša presenečenja in animacije za otroke in koncertne dogodke. Občina Šoštanj tudi letos pripravlja predbožični bazar 23. decembra, sicer pa je v sodelovanju s Simonom Ogrizkom vnovič oživila praznično okrašen dvorec Gutenbuchel, ki bo na ogled do 30. decembra.

Vir: STA

Sorodni članki