Aktualno Lokalno Portorož 

Primorske novice: Višje sodišče potrdilo odpoved delovnega razmerja policistu

Potem ko je koprsko delovno sodišče dvakrat razsodilo, da je nekdanjega operaterja na koprskem operativno-komunikacijskem centru Gregorja Lahajnarja policija odpustila nezakonito, je višje sodišče tokrat odločilo, da je bila odpoved zakonita. Kot poročajo Primorske novice, so višji sodniki razsodili, da je naklepno kršil ukaze in navodila šefov.

 

Po prvi pritožbi je sicer višje sodišče postopek vrnilo v ponovno sojenje. Po drugi pritožbi pa je višje sodišče zavrnilo Lahajnarjevo zahtevo, da sodišče ugotovi, da so ga iz policije odpustili nezakonito, da ga ponovno vzamejo v službo ter da mu za nazaj izplačajo vse plače in prispevke.

Višje sodišče je poudarilo, da je Lahajnar kršitve storil naklepno in da teža teh kršitev povsem utemeljuje odpoved. Opozorili so še, da je kršitve ponavljal tudi po pisnem opozorilu, so po poročanju Primorskih novic pojasnili na državnem odvetništvu.

Po mnenju višjih sodnikov pri tem ni bistveno, ali je Lahajnar svoje delo opravljal dobro, ali so mu sodelavci zaupali in ali je omajal zaupanje prijaviteljev v policijo. Odločili so še, da odpoved ni bila povezana z njegovim sindikalnim delom in da ni bila diskriminatorna.

Lahajnarja so iz policije odpustili avgusta 2020. Očitali so mu, da sedemkrat na kraj dogodka ni poslal policijske patrulje, čeprav so občani klicali na številko 113, ker so potrebovali policijo. Trije vozniki so trčili v srne, dva sta klicala zaradi prekomernega hrupa in dva zaradi manjših nesreč.

Prijaviteljici, ki je klicala zaradi hrupa, je naročil, naj soseda sama opozori, nato ji je rekel, da bo njenega glasnega soseda kar sam poklical, da pa k njemu ne bo pošiljal policistov. Drugemu prijavitelju, ki ga je motila glasna glasba v Portorožu, je svetoval, da bi moral letovati na Pokljuki, če bi hotel imeti mir.

Po poročanju časopisa je Lahajnar svoje početje opravičeval s skrbjo za zaščito policistov, poroča časnik.

Sodbo, ki je pravnomočna, je Lahajnarjeva odvetnica na pošti prevzela v torek.

Vir: STA

Sorodni članki