Aktualno Kultura Lokalno Piran 

V Pomorskem muzeju Piran gostujoča razstava Mestnega muzeja Zagreb

V piranskem pomorskem muzeju so odprli gostujočo arheološko razstavo Mestnega muzeja Zagreb. Razstava z naslovom Zagreb in spe – Majhni predmeti, velike zgodbe, prinaša pogled v zagrebško preteklost skozi šest arheoloških predmetov in šest različnih zgodovinskih obdobij.

Kot so še sporočili iz muzeja, je gostovanje sad sodelovanja med muzejema na področju dostopnosti in približevanja kulturne dediščine osebam s posebnimi potrebami. Razstava je zato prilagojena, vendar namenjena vsem obiskovalcem.

Avtorica razstave je višja kustosinja arheologinja Aleksandra Bugar. Kot so zapisali v Muzeju, avtorica s sprehodom skozi kraje in stoletja od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka podoživlja mesto Zagreb in njegove nekdanje prebivalce.

Gre za zgodbo o Zagrebu, preden je to postal z ustanovnimi listinami in o Zagrebu le v ideji. Kot drobci preteklosti šest predmetov pripoveduje zgodbe in dopolnjuje mozaik – “Zagreb in spe”, so dodali.

Za osebe s posebnimi potrebami so upoštevani standardi tehničnih prilagoditev, kot so višina razstavnih vitrin z originalnimi predmeti in replikami predmetov, ki se jih osebe s slepoto lahko dotaknejo, velikost pisave, skrajšane legende v Braillovi pisavi, povečan tisk in legende v znakovnem jeziku.

Današnjega odprtja razstave se bodo poleg avtorjev razstave med drugim udeležili predstavniki društev slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih iz Hrvaške in Slovenije, pa tudi direktorica zagrebškega muzeja Aleksandra Berberih-Slana.

Sorodni članki