Aktualno Kronika Piran 

Koprski policisti preiskali več vlomov na Obali

Koprski policisti so v marcu na območju PP Piran obravnavali devet vlomov v poslovne prostore oz. gostinske lokale, trgovine, pisarne podjetij, srednjo šolo v Portorožu in v vrtec v Luciji, ob tem so obravnavali še osem vlomov v stanovanjske hiše. Enega osumljenca so že kazensko ovadili, drugega še bodo, so sporočili iz PU Koper.

 

V začetku marca sta kriminalista Policijske postaje (PP) Piran opazila 45-letnika iz Lucije, večkrat obravnavanega storilca kaznivih dejanj, in posumila, da je nameraval vlomiti v stanovanjsko hišo. Osumljeni je pred kriminalistoma želel pobegniti z ukradenim kolesom, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Koper.

Kriminalista sta ugotovila tudi, da je bil 45-letnik oblečen v identična vrhnja oblačila kot storilec na zavarovanih posnetkih nekaterih vlomov v poslovne objekte. V nadaljnjem postopku so mu policisti uspeli dokazati pet kaznivih dejanj vlomov v poslovne objekte, tatvino kolesa in tatvino kozmetičnih izdelkov v trgovini. Za ostala kazniva dejanja vlomov pa še zbirajo dokaze, so sporočili.

Osumljenega so s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju zoper njega odredila pripor. Isti osumljenec je bil namreč že v januarju zaradi več vlomov v poslovne objekte priveden na zaslišanje pred preiskovalno sodnico, ki mu je takrat odredila prisilno zdravljenje.

Pri osmih vlomih v stanovanjske hiše na območju Pirana in Portoroža so policisti PP Piran ugotovili, da je storilec iskal denar. Polovico teh kaznivih dejanj je ostalo pri poskusu, ko storilec ni ukradel nič. Za najmanj pet vlomov je osumljen 48-letni moški iz Pirana, prav tako večkratni storilec kaznivih dejanj v preteklosti. Zoper njega bodo na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo za kazniva dejanja vlomov v stanovanjske hiše, so zapisali.

V letu 2022 so sicer policisti PP Piran zaznali in obravnavali 461 kaznivih dejanj, preiskali so jih 42,5 odstotka. Največji delež teh kaznivih dejanj, in sicer 93 odstotkov, so kazniva dejanja s področja splošne kriminalitete, med katera sodijo tudi kazniva dejanja zoper premoženje. Skupna preiskanost premoženjske kriminalitete je bila lani 31,2 odstotka.

V prvih štirih mesecih letos so policisti na območju PP Piran obravnavali 188 kaznivih dejanj, lani v enakem obdobju pa 116, torej letos za 62 odstotkov več. Skupna preiskanost znaša 57,9 odstotka. Tudi v letošnjem letu je največji del obravnavanih kaznivih dejanj zoper premoženje (40 tatvin in 50 velikih tatvin). Skupna preiskanost tovrstnih kaznivih dejanj je 44,3 odstotka.

“Ker se približujemo turistični sezoni, želimo prebivalcem sporočiti, da bodo tudi letos policisti naredili prav vse, da bi ohranili visok nivo varnosti v eni največjih turističnih destinacij v Sloveniji,” so sporočili iz PU Koper. Obenem pa pozivajo vse prebivalce, da tudi sami s samozaščitnim ravnanjem poskrbijo za svoje premoženje.

Vir: STA

Sorodni članki