Aktualno Izola Lokalno Prireditve 

Izola gosti 20. jubilejni festival

Na izolskem Manziolijevem trgu se bo danes popoldne 70 vinarjev iz osmih držav predstavilo na 20. Orange wine festivalu, ki po besedah organizatorjev predstavlja najbolj sveže trende v vinskem svetu. Oranžna vina sicer pridelajo iz belih sort grozdja na starodaven način, tako da dlje kot običajno pustijo tropine v moštu.

Po trditvah organizatorjev gre za najbolj mednarodno in uveljavljeno vinsko prireditev v Sloveniji. Danes bodo predstavili več kot 240 vin iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Grčije in Gruzije.

Festival bo trajal od 14. do 21. ure, zatem pa organizatorji napovedujejo podaljšano druženje ob vinu, hrani in glasbi. Ob vinarjih se bodo s svojim izdelki predstavili tudi številni pridelovalci in gostinci.

Kot so še zapisali prireditelji, se oranžna vina vse bolj uveljavljajo in postajajo ključni razvojni trend. Dodali so, da so srečanja z vinarji pri številnih ljubiteljih vin okrepila zanimanje za kmetijsko pridelavo v sozvočju z naravo.

Orange wine festival ni omejen le na Izolo, ampak na Dunaju konec oktobra poteka še obsežnejši jesenski festival, organizatorji pa so udeležencem omogočili tudi sodelovanje na velikem festivalu Vinitaly v Veroni.

Vir: STA

Sorodni članki