Aktualno Šport 

Valjavec: Uživajmo v kolesarskih sanjah, ki jih živimo

Z zmago Primoža Rogliča na Giru je slovensko kolesarstvo doseglo nov vrhunec. Slovenci so v zadnjih štirih letih dosegli zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. To je bilo po besedah nekdanjega kolesarja Tadeja Valjavca še pred desetimi leti nepredstavljivo. “Zdaj moramo uživati v teh sanjah, ki jih doživljamo,” je dejal za STA.

 

Veljavec, ki je največje kolesarske uspehe zabeležil v prvem desetletju tega stoletja, je v pogovoru za STA ocenil, da so izjemni uspehi slovenskih kolesarjev zadnjih let presegli vsa pričakovanja ljubiteljev kolesarstva.

“Trenutno se niti ne zavedamo dobro, kaj ti uspehi dejansko pomenijo. Tega se bomo zavedali šele čez 10 ali 15 let, ko ne bo več takih rezultatov. Trenutno se nam zdi, kot da je to nekaj normalnega in če bi bil Roglič tokrat drugi, bi bilo mogoče to že slabo,” je dejal o zmagi 33-letnega Kisovčana na dirki po Italiji.

Zmagovalec mladinske različice Gira leta 1999 zato poudarja, da je čas, da kolesarski navdušenci preprosto uživajo v uspehih slovenskih asov. “Ne misliti naprej, ne nazaj, ampak trenutno je treba uživati v tem. Bo pa to minilo, definitivno, vsaka stvar je minljiva in takrat dobi tudi svoj pravi pomen.”

Nekdanji vrhunski slovenski kolesar, ki je šestkrat nastopil na sloviti dirki po Italiji, nazadnje leta 2009, ko je bil tudi kapetan moštva AG2R, je ocenil, da je bila letošnja dirka v celoti gledano med manj zanimivimi v tekmovalnem smislu. Dirko so krojili vreme, predvsem dež, in odstopi zaradi bolezni, to pa je vplivalo na taktiko.

“Tekmovalno se ni toliko dogajalo, ravno morda zaradi vseh teh ekstremnih stvari, ki so se dogajale, slabo vreme, v bistvu ponovni izbruh covida-19, veliko odstopov, tudi padcev kar precej, tako da se mi zdi, kot da so se kolesarji ali dogovorili ali pa so bili vsi malo prestrašeni,” je ocenil.

Kot je dodal, se ne spomni, da bi že kdaj bil Giro tako deževen. “Ravno zaradi tega se je tudi dogajanje na samem Giru po vsej verjetnosti razpletlo, kot se je – zelo umirjeno. Edini cilj favoritov, vsaj jaz sem imel tak občutek, je bil preživeti, da ne zbolijo in ne padejo, o napadih niso veliko razmišljali,” je letošnjo dirko Valjavec postavil v kontekst.

A previdno dirkanje je bila uvertura v izjemen zaključek preizkušnje za Rogliča in posledično za slovenske kolesarske navdušence. “Zato pa je bilo tisto dogajanje na koncu veliko bolj pestro, polno čustev in na koncu tudi zadovoljstva,” je o sobotnem razpletu na Svetih Višarjah, ko je Roglič v vožnji na čas prehitel Britanca Gerainta Thomasa za skupno zmago.

Valjavec ni želel ugibati, ali je Roglič dejansko tempiral svojo formo, tako da bi prišel do vodstva v kronometru. Tudi sicer sam ni vedel, ali bi verjel v preobrat pred kronometrom: “Po eni strani je Thomas pokazal res izjemno pripravljenost na letošnjem Giru. Ampak Primož je včeraj prikazal fenomenalno vožnjo. Včeraj mu ni bilo para.”

Vožnjo na čas si je 46-letni Besničan ogledal v živo. “Včeraj sva bila s sinom na samem prizorišču. Ne sicer na vzponu, ampak nekje na petem kilometru sva našla velik zaslon. Okoli nas je bilo okoli 95 odstotkov Slovencev,” je dejal o velikanski podpori Rogliču na predzadnji etapi.

Vzdušje ob trasi je Valjavec opisal kot izjemno. “Tisti najboljši občutek je bil, ko je Primož prišel mimo nas,” je dejal. Z vsakim kilometrom je slovenski zvezdnik zmanjševal razliko do Thomasa, a dva kilometra pred koncem je vsem slovenskim navijačem zastal dih. Tudi Valjavcu.

“Potem se je zgodila ta tehnična težava. Takrat je bil ogromen šok. Sem si takoj rekel, zakaj spet nesreča,” je težave s sneto verigo na Rogličevem kolesu dva kilometra pred ciljem podoživljal Valjavec.

Ob tem se je spraševal, ali je kolesar Jumbo-Visme morda naredil napako, da je izbral nastavitev zgolj z enim sprednjim zobnikom. “Takrat sem si rekel, ‘pa ja ne bo to zdaj usodna zadeva’. Ampak očitno mu je vse to dalo še več moči in še več volje.”

Četudi se Roglič ni vdal, pa so bili slovenski navijači bolj črnogledi. “Mi sicer nismo verjeli, da bi lahko po tem še zmagal. Tudi primerjav ni bilo na voljo. Potem pa kar naenkrat podatek, da Thomas kilometer pred ciljem zaostaja za 35 sekund,” je še opisal dogajanje ob samem zaključku etape.

Dogajanje na kronometru je označil za veliki spektakel. “Takšne prizore res malokrat vidimo na tritedenskih dirkah,” je dejal. Za vse skupaj je poskrbel vzpon na Višarje z izjemnimi nakloni.

A kot je pri tem pojasnil Valjavec, je to vendarle drugače kot v njegovem času, ko kolesarji niso imeli na voljo takšnih prenosov. Zato se ni strinjal z oceno nekaterih, da je šlo za najtežji kronometer v zgodovini tritedenskih dirk.

“Danes se lahko prilagodiš na takšne naklone z opremo, ki je na voljo, spektakel pa je vsekakor večji zaradi terena. Zame bi bil to brutalen kronometer, če bi vozili s prenosi, ki so bili na voljo pred 15 ali 20 leti,” je dejal za STA.

Na koncu je ob zmagi Kisovčana Valjavec izpostavil, da je ta vendarle ob vsej smoli imel tudi nekaj sreče. “Največji njegov tekmec je odpadel zaradi bolezni. To je šport, enkrat imajo srečo eni, drugič je srečna na drugi strani … Rekel bi, da se mu je na koncu izšlo vse po načrtih,” je ocenil.

Ob tem ni želel ugibati, ali zmaga na Giru za Rogliča predstavlja zadoščenje po porazu na predzadnji dan dirke po Franciji leta 2020, ko ga je nepričakovano prehitel rojak Tadej Pogačar. Vsekakor pa je to po njegovih besedah še en razlog za veselje za vse slovenske kolesarske navdušence.

“Ne bom rekel, da je to nov višek kolesarstva v Sloveniji. Viški so bili že zdavnaj podrti, ko so slovenski kolesarji osvojili dva Toura, tri Vuelte, še marsikaj drugega. To je še en košček v mozaiku teh velikih uspehov. Upam, da bo kolesarstvo v Sloveniji ostalo tako priljubljeno tudi, ko ne bo takšnih uspehov,” je svoje želje za kolesarski šport na koncu strnil Valjavec.

Vir: STA

Sorodni članki