Aktualno Kultura Mediji 

Grah Whatmough za ponedeljek sklical prvo sejo novega sveta RTVS

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je za ponedeljek sklical prvo sejo novega sveta RTVS, kot ga predvideva novela zakona o RTVS. S tem je izpolnil napotek ustavnega sodišča, ki ga je to podalo ob odločitvi, da umakne zadržanje dela novele.

Iz službe za odnose z javnostmi RTVS so sporočili, da bo prva seja sveta RTVS v ponedeljek ob 18. uri.

Svet RTVS bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTVS. V programskem svetu je 21 od 29 članov programskega sveta imenoval državni zbor, del na predlog političnih strank, del pa na predlog poslušalcev in gledalcev. Novi svet zavoda bo imel 17 članov. Šest članov sveta zavoda bo predstavnikov zaposlenih, 11 članov pa predstavnikov javnosti. Med njimi ni nobenega imenoval DZ. Kot posvetovalno telo sveta novela uvaja petčlanski finančni odbor.

Javni zavod bo po določbah novele vodila in upravljala štiričlanska uprava in ne več generalni direktor, tako je po konstituiranju sveta zavoda pričakovati tudi konstituiranje uprave.

Novela zakona o RTVS je stopila v veljavo po izraženi podpori volivcev na lanskem referendumu, a je ustavno sodišče del novele začasno zadržalo. Tako so pristojne organizacije in organi člane sveta RTVS že izvolili, a ta kljub temu ni mogel začeti z delom.

Minuli teden je nato ustavno sodišče umaknilo začasno zadržanje, saj je ugotovilo, da v kratkem času ni možno oblikovati zadostne večine za odločitev o tem, ali je novela skladna z ustavo ali ne.

Pobudo za oceno ustavnosti je na ustavno sodišče podalo več vodilnih, s prvopodpisanim predsednikom dosedanjega programskega sveta Petrom Gregorčičem. Ta se je že obrnil na evropsko sodišče za človekove pravice.

Vir: STA

Sorodni članki