Aktualno Kronika Svet 

Protesti na Kosovu se nadaljujejo, po spletu krožijo pozivi k “maršu na sever”

Srbi na severu Kosova danes nadaljujejo proteste proti začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Razmere pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku so zaenkrat mirne. Medtem se na družbenih omrežjih širi sporočilo Albancem na Kosovu, naj se udeležijo “marša na sever”.

Kosovska policija je prebivalce pozvala, naj te pozive ignorirajo, in izpostavila, da je sama sposobna zagotoviti varnost vseh državljanov. “Krožijo obvestila različnih posameznikov in profilov, ki pozivajo albanske državljane k udeležbi na domnevno množičnem protestu v Južni Mitrovici, domnevno z namenom pohoda proti severu države,” je sporočila kosovska policija.

Ob tem je pojasnila, da gre po oceni varnostnih institucij dejansko za sumljive profile in zlonamerne objave v škodo državljanov in interesov Kosova. Policija je dodala, da sicer cenijo sodelovanje in podporo državljanov pri ohranjanju miru in stabilnosti v državi, poroča N1 Beograd.

Da so pozivi k protestu v južnem delu Kosovske Mitrovice s ciljem pohoda na sever nepotrebni in da ne pomagajo Kosovu ter da naj se državljani ne zmenijo zanje, je ocenil tudi kosovski notranji minister Xhelal Svecla, navaja kosovski portal Kossev.

V občinah Zvečan, Leposavić in Zubin Potok se medtem danes nadaljujejo protesti tamkajšnjih Srbov. Za zdaj povsod potekajo mirno. V Zvečanu pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta.

Zaposleni na občini Zvečan so danes pred žico simbolično postavili mizo s seznamom zaposlenih. Ti so se nanj podpisali, kot da bi prišli v službo. Protestnikom sta se davi pridružila tudi prvaka stranke Srbska lista Goran Rakić in Igor Simić. Protesta se v delovnih uniformah udeležujejo tudi zaposleni v rudniku Trepča-Crnac iz Leposavića, ki naj bi jih kosovska policija ovirala pri delu.

Dodatne enote že na poti na Kosovo

Več sto Srbov se je v ponedeljek zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku, kjer so zahtevali umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov teh občin, etničnih Albancev. Pred tem se sicer Srbi na severu Kosova aprila v znak protesta niso udeležili lokalnih volitev.

Razmere so se zaostrile zlasti v Zvečanu, kjer so posredovale sile Kforja. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 30 pripadnikov Kforja in več kot 50 srbskih protestnikov. V luči nasilja je Nato napovedal, da bo na Kosovo poslal okoli 700 dodatnih pripadnikov. Trenutno je sicer na Kosovu v okviru misije Kfor že nameščenih približno 3.800 vojakov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov zavezništva v Oslu izjavil, da so dodatne enote na poti na Kosovo. Obenem je poudaril, da to ne pomeni opustitve iskanja politične rešitve konflikta. Vnovič je tudi obsodil ponedeljkovo nasilje nad pripadniki Kforja.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani pa je medtem danes na vrhu Evropske politične skupnosti v moldavski prestolnici Kišinjov izjavila, da so Srbija in kriminalne strukture odgovorne za izbruh nasilja na Kosovu. Po njenih besedah Srbija ne pripada evropski skupnosti narodov in je le “satelit Rusije”. Zatrdila je tudi, da med vrhom ne načrtuje srečanja s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem, poroča kosovski portal Kosovo online.

Vir: STA

Sorodni članki