Aktualno Kronika 

Afera Smodej: zoper enega osumljenca stekla kazenska preiskava

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi sprožilo kazensko preiskavo zoper osumljenca, ki mu očitajo spolno nasilje in hude telesne poškodbe. Kot je poročal Žurnal24, naj bi šlo za vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja.

Dušan Josip Smodej je v odzivu za STA glede kazenske preiskave proti njemu dejal, da do zaključka postopka izjav oziroma komentarjev ne bo dajal. Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponedeljek uvedlo kazensko preiskavo zoper osumljenca, proti kateremu očitki segajo od spolnega nasilja do hudih telesnih poškodb.

Kot je na spletni strani še poročal Žurnal24, naj bi šlo prav za Smodeja, znanega iz afere Fotopub. Zahteva za preiskavo zoper osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe je bila sicer vložena januarja.

Policija medtem preiskuje tudi kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete. Kot je marca za STA pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec, zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Ministrstvo hujših kršitev ni ugotovilo

Na ministrstvu za kulturo so danes na vprašanje, ali se je na ministrstvu končal temeljitejši pregled razpisov, v katerih je sodeloval Fotopub, in kakšne so bile ugotovitve pregleda, odgovorili, da v zadevi Fotopub niso ugotovili hujših kršitev, je pa ministrstvo za kulturo na prošnjo policije pomagalo pri preiskavi.

Po navedbah Žurnala24 naj bi Smodej dolgoval na desetine upnikom, v zvezi s tem pa predkazenski postopek še poteka.

Vodja društva Fotopub Smodej se je lani poleti znašel v središču afere, potem ko je več njegovih domnevnih žrtev objavilo pričevanja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.

Vir: STA

Sorodni članki