Aktualno Gospodarstvo Vlada 

Ne 200, HSE bo za zdaj državi vrnil le 100 milijonov evrov

Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki ga je država decembra dokapitalizirala s 492 milijoni evrov, bo jutri vrnil prvih 100 milijonov. Zakaj ne 200 milijonov, kot mu je februarja naložila država?

Holding Slovenske elektrarne (HSE) so lani pestile proizvodne težave zaradi slabe hidrologije in s tem nedoseganja načrtov glede proizvodnje iz hidroelektrarn, ter dveh stebrnih udarov v velenjskem premogovniku. Zaradi teh je bil tudi izkop premoga pod načrti, HSE pa je moral pozimi prisilno ugašati šesti blok šoštanjske termoelektrarne. Proizvodni manjko je nadomeščal z nakupi elektrike na borzi, kjer pa so bile cene lani visoke.

Likvidnostni primanjkljaj (ta je nastal, ker so kupovali drago elektriko in jo dobavljali kupcem, s katerimi so imeli sklenjeno pogodbo po precej nižjih cenah) so v HSE sprva reševali s posojili, a na vrhuncu energetske krize jih banke kljub državnemu poroštvu niso več želele podpirati.

HSE je namreč že v krizo vstopil močno zadolžen, saj je imel konec leta 2021 545 milijonov evrov neto finančnega dolga. To je štirikratnik ‘realnega’ EBITDA, kot bi ga skupina ustvarila v 2021, če ne bi prejela odškodnine za šesti blok šoštanjske termoelektrarne. Lani je najel dodatnih 185 milijonov evrov posojil.

O novem delnem vračilu do konca septembra

Ker banke niso želele, je morala likvidnostni primanjkljaj pokriti država. Tako je Slovenski državni holding (SDH) 5. decembra vplačal 300 milijonov evrov, deset dni kasneje pa še 192 milijonov evrov kapitala. V sklepu je pisalo, da mora HSE vplačilo vrniti do konca prihodnjega leta. Takrat so se porajali dvomi, ali bo glede na visoko zadolženost in slabe obete za poslovanje to izvedljivo.

Februarja letos je nato SDH sprejel sklep, da bo HSE v treh mesecih vrnil 200 milijonov evrov. “Poslovanje HSE je stabilno, izkop premoga je v prvih dveh mesecih letošnjega leta nad planom, proizvodnja električne energije iz naših elektrarn pa nemotena in zanesljiva,” je takrat dejal novi šef HSE Tomaž Štokelj. A potem delnega vračila niso izvedli.

Zdaj pa je holding, ki ga vodi Žiga Debeljak, z novim sklepom odločil, da mora HSE jutri vrniti 100 milijonov evrov. O natančnem datumu vračila drugega dela, prav tako 100 milijonov evrov, bo SDH odločil v tretjem trimesečju letos (torej do konca septembra). Kot izhaja iz sklepa SDH, bo namreč do takrat znan vpliv hidroloških razmer poletnih mesecev na poslovanje skupine HSE in morebitni vpliv razmer na energetskih trgih in drugih relevantnih poslovnih okoliščin.

SDH je včeraj sprejel, da bo HSE v treh mesecih vrnil še dodatnih 42 milijonov evrov. Kot je razumeti, bi lahko letošnja vračila torej skupno znašala 242 milijonov evrov.

Vir: STA

Sorodni članki