Aktualno Svet Vlada 

Pirc Musar čestitala Sloveniji po izvolitvi za nestalno članico VS ZN

“Čestitke, Slovenija,” je po današnji izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov na Twitterju zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je čestitala tudi ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, zunanji ministrici Tanji Fajon in vladi.

“Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom,” je še dodala predsednica.

V sporočilu za javnost je predsednica zapisala, da je izjemno zadovoljna, da je bila Slovenija izvoljena. Spomnila je, da je imela zelo malo časa za pripravo kandidature, ki jo je vložila prejšnja vlada.

“Odločitev aktualne vlade, da kandidaturo ohrani, je bila pravilna,” je dejala in spomnila, da je Belorusija “žal postala prepoznana kot tesna zaveznica Ruske federacije, države, ki svoje politike ne izvaja samo z mirnimi sredstvi pač pa tudi z orožjem”.

“Države smo prepričali z načelno politiko, jasnimi stališči in pravimi prioritetami – spoštovanjem mednarodnega prava in zavezanostjo mirnemu reševanju sporov, enakostjo spolov in zaščito ranljivih skupin, varovanjem podnebja in okolja,” je poudarila Pirc Musar in dodala, da je Sloveniji zaupana odgovornost, da v Varnostnem svetu zastopa načela in cilje, s katerimi je države prepričala v času kampanje.

“Zaupanje moramo sprejeti ponižno in odločeni, da ga bomo upravičili. Vse nas čaka ogromno dela, da bo Slovenija vsem državam tega sveta, ki so jo podprle, in tudi tistim, ki je niso, dokazala, da je konstruktivna država članica. Takšna, ki verjame v vladavino mednarodnega prava, v mir in človekovo dostojanstvo,” je še poudarila predsednica in napovedala, da se bo po svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti še naprej trudila za uspešno delu in ugled Slovenije v Varnostnem svetu.

Vsem, ki so zaslužni za ta uspeh, je čestital tudi bivši predsednik Borut Pahor. “Danes je za Slovenijo pomemben in lep dan, že drugič v kratki zgodovini je dobila mandat ZN za soodločanje o usodnih zadevah sodobnega sveta,” je na Twitterju zapisal Pahor, ki je bil predsednik države v času, ko je Slovenija konec leta 2021 vložila kandidaturo.

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN v prvem krogu glasovanja izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Vir: STA

Sorodni članki