Aktualno Svet 

Golob: To je eden največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji

Premier Robert Golob je današnjo izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN označil za “enega največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji” ter se zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj. “Naše pravo delo pa se s tem šele začenja,” je dodal.

Golob je izid glasovanja označil za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki države, pri tem pa se je posebej zahvalil predsednici Nataši Pirc Musar in zunanji ministrici Tanji Fajon, pa tudi vsem sodelavcem v diplomatskih službah.

“Naše pravo delo pa se s tem šele začenja. Slovenija kot majhna, a samozavestna članica Varnostnega sveta, bo lahko pomembno prispevala na področjih, kjer včasih veliki obnemorejo, tako bomo delovali kot faktor povezovanja med različnimi interesi,” je dodal.

Po njegovih besedah bo lahko Slovenija dejansko vplivala na svetovne politike. Premier verjame, da bo znala prisluhniti tudi malim članicam pri tistih izzivih, ki jih najbolj tarejo. “Dosledno se bomo zavzemali za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti,” je napovedal.

Izpostavil je še podnebne spremembe. “Potrudili se bomo, da bo ta točka na glavni agendi ZN, kajti ravno podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo za našo bodočnost, za našo varnost in mir v svetu,” je dejal.

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN v prvem krogu glasovanja izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Vir: STA

Sorodni članki