Aktualno Kultura 

NOVOSTI NA KNJIŽNI POLICI

V prvih mesecih leta smo v našem okolišu postali bogatejši za nekaj knjižnih izdaj, ki se dotikajo pomembne pomorske dediščine. Vse tri, ki jih predstavljamo v naslednjih vrsticah, so povezane z morjem in predstavljajo izjemno bogat vir znanj in spoznanj za današnje in bodoče rodove.

SOLINSKA PLOVILA

Slobodan Simič Sime je svojo ljubezen do tradicionalnih plovil letos okronal še z eno publikacijo, v kateri se posveča prav posebnim tipom plovil, tistim, ki so jih uporabljali v solinah. Po Batanah Istre in Tradicionalnih plovilih Istre je letos, točno ob dnevu pomorstva, končno izšla še knjiga Solinska plovila. Končno zato, ker je bila publikacija nared že dve leti nazaj, a je njen izid preprečila epidemija. No, zdaj je končno tu.

Premierna predstavitev se je zgodila v Monfortu Portorož, kjer se je z avtorjem pogovarjal Vanja Pegan, prav tako navdušenec nad morjem in plovili.

V obsežni monografiji spoznamo čisto vse tipe tradicionalnih plovil, ki so jih nekoč uporabljali v solinah, kot tudi vse nekdanje načine prevoza soli, manevriranja s plovili po solinskih kanalih, nenavadno tehnično infrastrukturo solin, od vrtečih mostov do polmostov za natovarjanje soli in še marsikaj. V njej najdemo tudi mnogo izvirnih fotografij, skic in ilustracij, zaradi česar bo knjiga nedvomno prava zakladnica informacij vsem, ki jih zanimajo tradicionalna plovila Istre in življenje s solinami.

REX, MIT IZ PLITVINE

O malo večjem plovilu lahko že nekaj časa beremo tudi v monografiji, za katero so poskrbeli v Pomorskem muzeju Sergej Mašera v Piranu. Tam so namreč s skupnimi močmi več avtorjev izdali prvo monografijo o znamenitem čezoceanskem parniku REX v slovenskem jeziku. Poleg same zgodbe o nekdanjem ponosu italijanske države, ki je med drugo svetovno vojno nasedel med Izolo in Koprom ter nato zaradi sestrelitve tudi potonil, je knjiga bogata zakladnica dokumentarnega in fotografskega gradiva.

Zgodba o Rexu se začne z vzponom in bliščem, saj je veljal za najhitrejšo in največjo italijansko čezoceanko, konča pa se z bombardiranjem in neslavnim razpadom v Koprskem zalivu, ki se ga spominjajo mnogi okoliški prebivalci. Nekaj jih je tudi prispevalo svoja pričevanja.

Knjigo so predstavili v vseh štirih obalnih občinah.

OKUS PO MORJU – STARA ISTRSKA KUHINJA

Sedemnajstega marca so v Pokrajinskem muzeju Koper predstavili knjigo Okus po morju, stara istrska kuhinja, ki je izšla pri Znanstveni založbi Annales ZRS, napisala pa jo je dr. Lucija Čok.

Knjiga poleg receptov tradicionalnih istrskih jedi vsebuje tudi avtoričin prispevek o prehranski kulturi na območju slovenske Istre. V njem se je dotaknila izvirnosti receptur istrskih jedi in se podala po zgodovini Istre skozi perspektivo njenih prehrambenih značilnosti. V drugem delu knjige se skupaj z avtorico sprehodimo po jedilnikih preprostih istrskih družin in starih recepturah, pri čemer v naboru receptov najdemo najbolj pristno in značilno istrsko kulinariko, ki je tako po pripravi kot sestavinah lokalnega značaja, po pričevanju pa že dolgo prisotna v istrski prehrani.

Sorodni članki