Aktualno EU Svet 

Predstavnika EU in ZDA ponovila zahteve do Beograda in posvarila Prištino

Posebna odposlanca Evropske unije in ZDA sta v torek v Beogradu ponovila zahteve mednarodne skupnosti za izhod iz trenutne krize na severu Kosova. Prištino sta medtem opozorila na posledice, če ne bo napredka.

Posebna odposlanca Evropske unije in ZDA Miroslav Lajčak in Gabriel Escobar sta na torkovem srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu ponovila zahteve mednarodne skupnosti za izhod iz trenutne krize na severu Kosova. Prištino sta medtem opozorila na posledice, če ne bo napredka, poročajo srbski in kosovski mediji.

Posebni odposlanec EU za dialog med Srbijo in Kosovom Lajčak in posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Escobar sta Vučiću tako kot v ponedeljek kosovskemu premierju Albinu Kurtiju predstavila predlog mednarodne skupnosti za izhod iz krize, ki vsebuje tri zahteve. Prva je umiritev razmer, druga takojšnja vnovična izvedba volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, tretja pa vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

Posebna odposlanca in Vučić so se strinjali, da sta umiritev razmer in vrnitev k dialogu nujna tako zaradi boljšega življenja ljudi kot tudi napredovanja držav na evropski poti, kot tudi zaradi stabilnosti celotne regije, poroča srbski portal televizije N1.

Vučić je znova vztrajal pri popolni uveljavitvi bruseljskega sporazuma, predvsem pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin. Mednarodno skupnost je pozval, naj se bolj angažira, da bo Priština uresničila to zavezo, je po srečanju sporočil na Instagramu.

Kurtiju dva dni časa za odgovor na zahteve

Pred obiskom Beograda sta se Lajčak in Escobar v torek v Prištini sestala tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in predstavniki največje stranke Srbov na Kosovu Srbsko listo.

Osmani je po pisanju mreže Radio Slobodna Evropa omenila možnost izvedbe novih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova in poudarila, da je Kosovo posvečeno sodelovanju z mednarodnimi zavezniki. Srbska lista je za udeležbo na volitvah ponovila svoje zahteve – umik posebnih enot kosovske policije s severa Kosova in vzpostavitev skupnosti srbskih občin.

Escobar je ob koncu obiska v Prištini v torek sporočil, da ima Kurti dva dni časa, da odgovori na zahteve, ki sta mu jih predstavila z Lajčakom, poroča kosovski portal Kossev.

Napovedal je še, da bosta z Lajčakom v petek poročala, ali so dosegli napredek ali ne. Če napredka ne bo, je Prištini zagrozil s posledicami. Če bo obrnila hrbet sporazumu o normalizaciji odnosov z Beogradom bodo ocenili, da je “obrnila hrbet Evropi, z vsemi posledicami, ki temu sledijo, nestabilnostmi v odnosih, pomanjkanjem financiranja in svobode gibanja,” jo je opozoril.

Zahteve po takojšnjih lokalnih volitvah

Mednarodna skupnost od Prištine pričakuje takojšnjo izvedbo novih lokalnih volitev v omenjenih štirih občinah, zagotovitev sodelovanja Srbov na volitvah in začetek vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga. Obenem pričakuje, da takoj prekine policijske operacije v bližini občinskih stavb na severu Kosova in da novoizvoljeni župani, etnični Albanci, svoje naloge začasno opravljajo v drugih prostorih.

Srbi so bojkotirali aprilske volitve, sedaj pa nočejo sprejeti izvoljenih županov albanske narodnosti. Razmere so se zaostrile konec maja, ko so novoizvoljeni župani skušali ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Prišlo je do spopadov s kosovskimi Srbi, ki so temu nasprotovali, pa tudi z Natovimi silami Kfor, ki so skušale umiriti razmere.

Vir: STA

Sorodni članki