Aktualno EU 

V Bruslju o schengnu: bo Avstrija še izvajala nadzor na meji s Slovenijo?

Notranji ministri držav članic EU bodo obravnavali poročilo o stanju schengenskega območja, v katerem je Bruselj opozoril, da je pripravljen uporabiti pravna sredstva proti državam, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah. Ministri bodo poleg tega skušali doseči dogovor o predlogih dveh ključnih uredb iz pakta za migracije in azil.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson bo danes ministrom za notranje zadeve članic EU, med katerimi bo tudi slovenski minister Boštjan Poklukar, predstavila sredi maja objavljeno poročilo o stanju schengenskega območja.

V njem je napovedala sprožitev formalnega posvetovanja z vpletenimi državami glede nadzora na notranjih schengenskih mejah, ki ga med drugim Avstrija izvaja na meji s Slovenijo. Posvetovanja so že stekla. Če bodo potrdila, da države nadzor podaljšujejo na način, ki ni potreben in sorazmeren ter ne temelji na obstoju nove resne grožnje za javni red ali notranjo varnost, je komisija pripravljena uporabiti pravna sredstva.

Notranji ministri bodo skušali poleg tega na današnjem zasedanju doseči dogovor o pogajalskih izhodiščih Sveta EU o predlogu uredbe o azilnih postopkih in uredbe o upravljanju azila in migracij. Gre za ključna predloga iz pakta o migracijah in azilu. Pri švedskem predsedstvu upajo, da bo dogovor o stališču potrjen. Nato bodo sledila še pogajanja z Evropskim parlamentom.

Vir: STA

Sorodni članki