Aktualno 

Odstop od nakupa boxerjev bo Slovenijo stal občutno manj

Slovenija bo morala za odstop od nakupa oklepnikov boxer plačati precej nižjo pogodbena kazen, je po seji vlade sporočil obrambni minister Marjan Šarec. Namesto prvotno ocenjenih 70 milijonov evrov bo kazen znašala 4,15 milijona, kar minister pripisuje hitrim odzivom vlade.

Obrambni minister Marjan Šarec je v izjavi po seji vlade dejal, da bo odstop od pogodbe za program boxer stal 4,15 milijona evrov, kar je precej nižje od prvotno ocenjenih 70 milijonov evrov. “Zaradi hitrega ukrepanja vlade proizvajalci niso mogli zahtevati stroškov za nekaj, česar še niso proizvedli,” je pojasnil.

“Če ne bi vlada hitro in odločno ukrepala lani, bi lahko bila škoda večja,” je ocenil. Spomnil je, da tega stroška sploh ne bi bilo, če bi prejšnja vlada upoštevala željo takratnega mandatarja Roberta Goloba, naj se te “škodljive” pogodbe ne podpisuje.

Dodal je, da tudi vstopni oz. razvojni stroški po mnenju ministrstva ne morejo biti zaračunani, saj se nanašajo na dobavljena vozila, ki pa jih seveda ne bo.

Z ministrstva za obrambo so po seji vlade sporočil, da je združenje OCCAR, ki vodi program boxer, med pogajanji kot potencialne stroške odstopa navedlo vstopne oz. razvojne stroške, administrativne stroške, stroške, ki bi jih zaradi izstopa Slovenije priglasili ostali deležniki OCCAR-ja in morebitne stroške industrije.

Obrambno ministrstvo je po Šarčevih besedah lani plačalo znesek za administrativne stroške v višini 483.000 evrov, za operativni proračun pa 2,5 milijona evrov. Letos so za administrativne stroške združenju OCCAR, ki vodi program boxer, plačali še 375.000 evrov, s čimer je ministrstvo poravnalo obveznosti in prišlo do navedene končne ocene škode v višini 4,15 milijona evrov.

Ob tem je pojasnil, da zgodba uradno še ni končana, kar bo, ko bodo izstop Slovenije iz združenja OCCAR potrdile še vse članice združenja. “To se bo verjetno odvijalo še celo leto,” je ocenil Šarec.

Glede nakupa alternativnega osemkolesnika je spomnil, da je vlada sklenila, da mora prihranek pri celotnem poslu znašati 400 milijonov evrov, kar mora ministrstvo tudi izkazati. “Ko bomo zaključili postopek izbire za vozila 8×8, takrat bo znanega več,” je zagotovil obrambni minister.

Vir: STA

Sorodni članki