Aktualno Vlada Zdravje 

VLADA ZAMENJALA SVETNIKE, MINISTER ZALARJA POZVAL K ODSTOPU

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar je v odzivu na poziv ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana k odstopu zapisal, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo ugotovljeno, da je storil strokovne napake ali da je za njih objektivno odgovoren. “V tem primeru me ne bo potrebno pozivati, poslovil se bom sam,” je dodal.

“Svoje naloge direktorja opravljam dobro, celoten tim klinike je zavezan delu, motiviran in odlično strokovno usposobljen. Za svoje bolnike skrbimo predano in po najboljših močeh. Naši strokovni rezultati so odlični, dokazljivo tudi v širšem mednarodnem primerjalnem okolju, dobre so tudi naše finančne bilance, saj smo ena redkih zdravstvenih ustanov, ki že vrsto let posluje pozitivno,” je v odzivu zapisal Zalar.

Ne bo pa odstopil “na temelju govoric, nepreverjenih izjav in zavajajočih informacij”. “Tega ne bom storil zaradi osebne in strokovne integritete ter zaradi zaščite psihiatrične stroke pred grobimi posegi politike v njeno delovanje vsakič, ko se v javnosti pojavijo domneve in govorice,” je zapisal.

Zatrdil je, da so na kliniki vse informacije o očitanih domnevnih incidentih večkrat in podrobno preverili in pri tem doslej niso pridobili indicev, ki bi očitkom pritrjevali. “Kot direktor sem v minulih letih na vsak najmanjši indic odstopanja od strokovnih smernic reagiral hitro, strogo in učinkovito. Ne morem in ne bom pa posegal v delo sodelavcev zgolj zaradi pavšalnih informacij v javnosti in pritiskov,” je navede.

Veseli ga, da je minister tudi zdravnik in ve, “da dobro razume, kakšne posledice imajo takšna ravnanja za zdravstveni sistem”. “Žal so zakonitosti sveta politike takšne, da strokovni argument nima nikakršne veljave. Kljub temu predlagam, da opravimo sistemski nadzor, vključno s strokovnjaki iz tujine, tako kot je minister že napovedal v pričetku tedna,” je zapisal Zalar.

Spomnil je, da je na pobudo ministra sam pozval tudi zdravniško zbornico, naj opravi strokovni nadzor nad delom klinike. Podal je tudi ovadbo zoper neznanega storilca, da tudi policija ugotovi, ali je bilo karkoli narobe. “Predlagam, da zadnjo besedo rečemo, ko bosta navedena dodatna eksterna strokovna nadzora opravljena. Če se izkaže, da naša klinika ali jaz kot direktor svojega dela nisem opravljal skladno z najvišjimi strokovnimi standardi, bom odšel sam in me k temu ne bo potrebno pozvati,” je zaključil.

Minister za zdravje je namreč Zalarja danes pozval k odstopu, saj je razočaran nad javnimi nastopi direktorja oziroma nad njegovo “popolnoma nedostojno komunikacijo”. Poleg tega je vlada na današnji seji razrešila svoje predstavnike v svetu zavoda in imenovala nove.

Portal N1 je prejšnji teden poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor.

Vlada zamenjala svoje predstavnike v svetu ljubljanske psihiatrične klinike

Namesto dosedanje predsednice sveta Branke Neffat in članov Igorja Pigaca, Dražena Levojeviča, Danila Lončariča in Judith Unetič je vlada danes imenovala Tomaža Subotiča, Alenko Kolar, Tomaža Krišlja, Marjana Mačkoška in Anjo Kocjančič. Delo bodo opravljali do konca mandata sveta, do 20. februarja 2026.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes pojasnil, da se je vlada za menjavo odločila na podlagi poročila ministrstva, ki so ga pripravljali zadnja dva meseca, dodatno pa je njihovo odločitev podkrepilo stališče sveta zavoda, da je na kliniki vse v redu.

Vlada je po besedah ministra ocenila, da svet v prejšnji sestavni ni “svojega dela ni opravil tako, kot bi ga moral v vlogi nadzornega organa”.

Minister je danes dejal še, da se nanj obračajo številni z informacijami o dogajanju na kliniki in da ima srečanja s prvimi sogovorniki že v prihodnjih dneh. Paciente, ki so bili in bodo zdravljeni na kliniki, je pozval, da ostanejo mirni, saj klinika, ko gre za zdravljenje, dela dobro. Očitke, ki so se pojavili glede domnevnega nasilja, pa so vzeli resno, je dejal minister in zagotovil, da bodo tudi s sistemskim nadzorom, z delom sveta zavoda v novi sestavi in opravljenim delom vseh drugih organov temu prišli do dna.

Prav tako so izdali navodilo za ostale štiri psihiatrične ustanove, da natančno pojasnijo, na kakšen način pri njih zdravijo to posebej ranljivo skupino ljudi.

Svet je na seji v sredo “z vso skrbnostjo in odgovornostjo proučil vse objave, dokumente, izjave (predvsem zaposlenih) ter predpise in z velikim obžalovanjem” ugotovil, da je nastala pacientom, njihovim svojcem in vsem zaposlenim ogromna škoda, za kar se jim v imenu sveta, vodstva zavoda in ustanovitelja zavoda opravičujejo.

Vir: STA

Sorodni članki