Aktualno 

Premier Robert Golob začenja svoj prvi uradni obisk na Dunaju

Premier Robert Golob je začel svoj prvi uradni obisk v Avstriji, kjer se bo sestal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem. V ospredju pogovorov na Dunaju bodo položaj slovenske manjšine v Avstriji, dvostranski odnosi, energetika, prihodnost schengena, vojna v Ukrajini in Zahodni Balkan.

Premier Robert Golob je na prvem uradnem obisku v Avstriji, kjer se je sešel z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem in predsednikom parlamenta Wolfgangom Sobotko.

Golob in Nehammer bosta posebno pozornost namenila vprašanjem, pomembnim za položaj in razvoj slovenske narodne skupnosti v Avstriji. O tem je Golob spregovoril že pretekli teden s predstavniki manjšine ter jim zagotovil podporo Slovenije pri prizadevanjih za ureditev njihovih pravic na podlagi 7. člena avstrijske državne pogodbe.

Predstavniki manjšine so na srečanju opozorili na problematiko dvojezičnega sodstva ter na negativne posledice začasnega nadzora, ki ga na meji s Slovenijo od vrhunca begunske krize leta 2015 izvaja Avstrija.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU iz leta 2021, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji ukinila.

V ospredju pogovorov Goloba in Nehammerja bodo tudi Zahodni Balkan, sodelovanje na področju energetike in teme junijskega vrha EU, med drugim vojna v Ukrajini.

Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so prijateljski in dobri. Med drugim državi sodelujeta v kulturi, znanosti in umetnosti ter v mednarodnih organizacijah. Avstrija pa je tudi ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije.

Vir: STA

Sorodni članki