Aktualno Vlada 

Nadaljuje se stavka na javnih univerzah

Na vseh treh javnih univerzah v torek in sredo znova stavkajo. V visokošolskem sindikatu še vedno niso zadovoljni z odzivom vlade, od katere zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij in popravke v novi visokošolski zakonodaji. Na fakultetah bodo tako v prihodnjih dneh večinoma odpadla predavanja, izpiti kolokviji in zagovori zaključnih del.

Visokošolski sindikat je za torej in sredo znova napovedal stavko na vseh treh javnih univerzah. Osrednji stavkovni shod v Ljubljani ob 11. uri na fakulteti za družbene vede se je že začel, v sredo pa bodo na posameznih fakultetah potekali različni dogodki. Osrednja stavkovna zahteva je odprava plačnih nesorazmerij, kritični so tudi do nove visokošolske zakonodaje.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič, jih vlada po prejšnjem stavkovnem dnevu ni povabila na pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev. Namesto tega jim je poslala nekoliko spremenjeno različico delnega stavkovnega sporazuma, s katero “prelaga vprašanje plač visokošolskih sodelavcev in lektorjev na stebrna pogajanja”.

Pri tem je trenutna vladna ponudba po navedbah Kovačiča preskromna za slabše plačana akademska delovna mesta in za delovna mesta skupine J.

Na shod na fakulteti za družbene vede so povabili ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da bi jima predstavniki slabše plačanih poklicnih skupin postavili nekaj vprašanj o svojih plačah, a se do danes še nista odzvala.

Enako kot zadnjič bo tudi tokrat na javnih univerzah pedagoški proces odpadel, izpitov, kolokvijev in zagovorov zaključnih del ne bo, prav tako ne uradnih ur v strokovnih službah, knjižnice bodo zaprte, v času stavke se ne vzdržuje informacijski sistemi.

Vir: STA

Sorodni članki