Aktualno Komentar Piran 

UKRADENA VEDUTA

Nekaj tednov nazaj je med ljudmi v Piranu ponovno završalo. Družba Eurotas, ki ima v lasti Hotel Piran, je na srečanje povabila 17 njegovih sosedov. Namen srečanja je bil predstavitev nadgradnje hotela, s katero nameravajo pridobiti nove hotelske sobe. Ker je ‘rekla – kazala’ pri nas najpogostejši način obveščanja in ker se Občina Piran kot ponavadi ni potrudila, da bi objavila vsaj osnovne namere, je seveda prišlo do (tudi) nepotrebnih kritik in ostrih besed. Ne glede na to, ali lastniki želijo dvigniti hotel za celo nadstropje ali za – kot sami pravijo – pičlih 80 cm (seveda so dimniki hote ali nehote izvzeti), bi se piranska veduta, ki je obraz in ponos našega mesta, popolnoma izmaličila. Pred srečanjem smo izvedeli, da ima potencialni investitor v rokah že nekaj podpisanih dokumentov,  da je občina navdušena nad posegom in da ima projekt med drugim že dovoljenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran. O sami razpravi ni potrebno izgubljati besed; niti o tem, da je predstavnik ZVKD ob koncu sam zahteval ponovno izdelavo dokumentacije, na podlagi katere bi podali svoje mnenje …

Ponovno so prišli do izraza konstantni  kaos, zmeda, nejevera, nezaupanje v institucije, ki so merodajne za izdajo vseh verodostojnih in pravnomočnih listin v naši občini.Ker prebivalstvo mesta Piran že dolgo več ne spi in bdi nad vsako, milo rečeno nenavadno potezo naših vrlih občinarjev, je Civilna iniciativa Piran v preverbo poslala sanacijski načrt mesta Piran iz leta 1998, ki naj bi bil v veljavi še danes.

Citiram 4. člen Pravilnika o izvajanju: Poslovno–turistični hoteli v historičnem jedru morajo ostati kot enoviti hoteli v celoti in ne smejo spreminjati namenske rabe ter morajo biti vključeni v urbanistični ambient. Adaptacija nastanitvenega dela se lahko izvaja samo v smislu adaptacije obstoječih sob in obstoječih apartmajev v skladu z izvajanjem osnovne dejavnosti – hotelirstva. Ker je to zadnji obstoječi dokument je smatrano, da je do spremembe v veljavi.

Še vedno tudi čakamo na razplet postavitve oziroma rušitve osmih ‘mobilnih hišic’, če jih lahko tako poimenujemo, ki jih je podjetje postavilo brez gradbenega dovoljenja. Gradbena inšpekcija je v mesecu avgustu leta 2019 izdala odločbo o odstranitvi vseh osmih, vključno s komunalnimi izkopi in priključki za vodo, kanalizacijo in elektriko, ter ukazalo vzpostavitev prvotnega stanja.

Kampa niso odstranili, zato je gradbena inšpekcija v novembru 2019 začela z izvršbo, na katero je podjetje Eurotas vložilo pritožbo.

Pred zaključkom postopka so v letu 2021 poizkusili izkoristiti luknjo v novem zakonu in na Občino Piran naslovili vlogo za lokacijsko preveritev, ki bi jim omogočila začasno uporabo mobilnih hišic. Občinski svetniki so to očitno kršenje pravil in zakonodaje zavrnili. Hišice pa so še vedno tam. Skrbno negovane in bolj podobne manjšim blokom kot mobilnim hišicam.

Torej, še preden se konča ena zgodba, se že začenja druga. Pravzaprav bi bilo bolje reči, da se nekaterim zdi, da predpisi in zakoni zanje ne veljajo.

Ogledali smo si tudi hotel v Fiesi in resnično presenečeni ugotovili, da nima več ne bazena in ne restavracije. Zamenjale so ju nove nastanitve.

Za zaključek razmišljanja … V kolikor si družba Eurotas tako neizmerno želi razširiti svojo ponudbo in (tako kot pravijo) urediti neurejenost dela tik ob priobalnem pasu, bi lahko naredili herojsko potezo in kupili Hotele Metropol, ki jih lastniki z veseljem prodajajo. S tem bi resnično doprinesli nekaj dobrega občini in občanom, ki tu in od tega živijo, ter temeljito povečali svoje nastanitvene kapacitete.

Sorodni članki