Aktualno Gospodarstvo Lokalno Portorož 

V Portorožu jubilejna konferenca kakovosti

V Portorožu so danes odprli jubilejno, 30. konferenco kakovosti, ki jo skupaj s Slovenskim združenjem za kakovost in odličnost (SZKO) organizira ministrstvo za javno upravo. Govorci so izpostavili pomen kakovosti tako za posameznike kot tudi za podjetja in organizacije ter konkretne aplikacije pojma kakovosti.

Predsednica SZKO Judita Rigler, ki je tudi prva ženska na tem položaju, je napovedala dvig zavesti o pomenu kakovosti in odličnosti v slovenskem prostoru. Kot je izpostavila, sta kakovost in odličnost del vsakega procesa, tako poslovnega kot osebnega.

Svetovalec predsednika republike France Arhar je bil kritičen do aferaškega vzdušja v predvolilni kampanji pred nedavnimi državnozborskimi volitvami. Ob tem je poudaril pomen etičnega ravnanja in odgovornosti ne glede na strankarsko ali kakšno drugo pripadnost.

Vršilec dolžnosti direktorja Spirita Rok Capl je opozoril, da je stopanje po poti odličnosti proces, ki zahteva nenehno rast. Po njegovem mnenju je doseganje poslovne odličnosti tesno povezano z digitalno preobrazbo podjetij, česar se v Sloveniji dobro zavedamo. Dobre prakse na tem področju spodbuja tudi Spirit sam, je dodal.

Po besedah predsednice GZS Zbornice MedTech Slovenija Mojce Šimnic Šolinc nas je epidemija opomnila na vlogo kakovosti v našem življenju, saj “ni bilo posameznika ali podjetja, ki se ne bi soočil z izzivi kakovosti”. Pri tem je spomnila na stiske pri iskanju ustreznih zaščitnih sredstev in na to, kako pomembno je takrat bilo, kaj in komu zaupati. Kot je dodala, se je treba zavedati, da kakovost ni samo skrb enega oddelka v podjetju, “ampak je življenje, ki ga živimo”.

Pomen kakovosti je izpostavil tudi generalni direktor direktorata za razvoj zdravstvenega sistema na ministrstvu za zdravje Bogdan Tušar. Ministrstvo želi po njegovih besedah z novimi pristopi, kot sta digitalizacija in nadgradnja zbirke podatkov, opolnomočiti državljane in izboljšati kakovost zdravstvenih storitev, ki se bo med drugim kazala v dvigu uspešnosti zdravljenja in večji varnosti za bolnike.

Generalni sekretar evropske organizacije za kakovost Ulf Gustavsson je spomnil, da je SZKO članica evropske organizacije od leta 1994 in da svoj cilj biti najboljši promotor kakovosti v Evropi ne morejo doseči brez vsake od 24 članic.

Zbrane je nagovoril tudi dekan fakultete za organizacijske študije v Novem mestu Boris Bukovec. Pri potovanju od kakovosti do odličnosti – naj gre za podjetje, zdravstveni dom, občino ali državo – gre po njegovih besedah za različna imena za pojem organizacija. To pa pomeni, da se je treba osredotočiti na usmerjanje razmerij med ljudmi, je dodal.

Foto: Pixabay

Sorodni članki