Aktualno Gospodarstvo Lokalno Portorož 

24. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana vabi v Monfort Portorož

Po dveh letih sta se v naša življenja znova vrnila zabava in druženje. Društvo vinogradnikov slovenske Istre zato z veseljem naznanja druženje z malvazijami, številnimi vinarji in ljubitelji dobrega vina iz Slovenije in tujine. 24. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo potekal v skladišču soli Monfort v Portorožu, in sicer v nedeljo in ponedeljek, 5. in 6. junija. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 130 vzorcev malvazij in spoznali 50 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije. Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 20 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa prejmejo festivalski kozarec.

Med malvazijami bodo obiskovalke in obiskovalci lahko okušali tudi zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije. Marca sta namreč dve petčlanski strokovni komisiji ocenili 104 vzorce, razdeljene v pet kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane in malvazije s preostankom sladkorja. 53 jih je prejelo zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

V kategoriji penin je slavila Vinska klet Markežič iz Sv. Antona, ki je prejela tudi zlato medaljo, prav tako je zlato medaljo prejela vinska klet Vina Sanabor.

Zmagovalka med svežimi malvazijami je malvazija Vinske kleti Robi & Dorjano Korenika, zlate medalje v tej kategoriji so poleg Vinske kleti Robi & Dorjano Korenika prejeli še Vina Prelac, Vina Markovič, Vinakoper, Vipava 1894, Vinarija Fiore, Vina Frankovič, Monte Rosso, Kmetija Jogan Damijan, Ravalico Vinarstvo, Vina Ratoša, Vina Markovič, Dario Sirotić, Kmetija Cigoj, Kozlović obrt in Domačija Ražman.

Po mnenju strokovne komisije je bila v kategoriji zrelih malvazij najboljša malvazija Montis iz vinske kleti Bio vina Montis & Eko Laura, ki je prejela tudi zlato medaljo. Poleg njih so zlate medalje prejeli še Ekološko vinogradništvo Rodica, Vipava 1894, Montemoro Natural Wines, Rodaro Paolo, Kmetija Jogan Damijan, Vina Bordon, Vinakoper, Vinska klet Markežič Sv. Anton, Kmetija Mahnič, Giulio Ferenac, Monte Rosso, Vina Guštin, Degrassi, d. o. o., Vina Markovič, Veralda in Vipava 1894.

Med maceriranimi malvazijami je slavila vinska klet Fakin, zlate medalje so poleg Fakina prejeli še Kmetija Cigoj, Veralda, Posestvo Brič, Vina Prelac, Kozlović obrt, Vina Sanabor, Vinakras, z. o. o., Tomaz Wines, Kmetija Cigoj, Ekološko vinogradništvo Rodica, Kmetija Jogan Damijan, Vina Koglot in Zaro.

V kategoriji malvazij s preostankom sladkorja je komisijo najbolj prepričala malvazija Kmetije Cigoj, zlato medaljo je poleg Kmetije Cigoj prejela še klet Vinakoper.

Še pred festivalom Društvo vinogradnikov slovenske Istre vabi na večerjo s 15 malvazijami Malvazija Tour, ki bo v petek, 13. maja, od 19. uri v Restavraciji Brič, in dneve odprtih kleti slovenske Istre. V sklopu prireditve Od vinarja do oljkarja bodo vinogradnice in vinogradniki ter oljkarji vrata v svoje kantine odprli v soboto, 28. maja, med 12. in 19. uro.

Uredništvo

Sorodni članki