Aktualno Kultura Lokalno Piran 

Tartinijada 2022: Na Tartinijevem trgu bo zaigral veličastni orkester s 170 glasbeniki

V Piran se vrača Tartinijada! V soboto, 21. maja 2022, ob 18.30 se bo 170 različno starih glasbenikov iz treh držav poklonilo 330. obletnici rojstva najbolj znanega Pirančana Giuseppeja Tartinija. Veličastni orkester Tartinijada bo vodil violinist Zdravko Pleše, ki je skupaj s Tino Bržan tudi ustanovitelj dogodka.

V letošnjem letu obeležujemo 330. obletnico rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija, ki je s svojo osebnostjo, umetniškim in znanstvenim delom zaznamoval svoj čas ter močno vplival na bodoče rodove ustvarjalcev na področju umetnosti in znanosti.

Glasbeno društvo Viola v sodelovanju z ZKD Piran ter OI JSKD Piran znova organizira Tartinijado, dogodek, ki se po mnogih vajah, koordinacijah z mentorji ter inštitucijami v Sloveniji, Italiji ter na Hrvaškem že tradicionalno izvaja v mesecu maju na Tartinijevem trgu v Piranu.

Tartinijada je nastala leta 2012 kot bienalni dogodek, letos pa bo potekala četrtič. Tartinijade 2022 se bo udeležilo 166 otrok, mladostnikov ter amaterskih in profesionalnih glasbenikov iz Slovenije, Italije in s Hrvaške.

Glasbena zapuščina piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v svetovni zaklad kulturne dediščine, vedno znova navdihuje. “Učitelj narodov” je s svojo osebnostjo že pred stoletji zasnoval pot, ki ji sledijo mnogi ‘tartinijadovci’.

S Tartinijado 2022, ki bo zdužila glasbenike godalnih inštrumentov različnih generacij ter stopenj izobrazbe in znanja se bomo poklonili 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija. Jedro Tartinijade tvorijo primorski glasbeniki, učenci, učitelji, orkestrski, komorni in solistični izvajalci, ki se s skupnimi močmi vedno znova posvečajo in obeležujejo Tartinijevo ustvarjalnost in duh.

Tartinijeve skladbe za Festivalski orkester Tartinijada je priredil violinist Zdravko Pleše.

V tem tednu po različnih mestih Slovenije potekajo vaje za Tartinijado.

Nastopajoči: Festivalski orkester Tartinijada, dirigent: Zdravko Pleše

Program: G. Tartini/arr. Z. Pleše: Himna Tartinijade

G. Tartini/arr. Z. Pleše: Na trgu

G. Tartini/arr. Z. Pleše: Pod soncem

Sorodni članki