Uncategorized 

Da bi že od malega sprejemali drugačnost

Da bi že od malega sprejemali drugačnost

‘Ob Jakobovem rojstvu smo za nekaj dni obstali. Svet se nam je ustavil. Prve moje besede, ko sem izvedela, da ima moj novorojenček deformacije udov, so bile: Ok, vse se zgodi z razlogom in tistim, ki to zmorejo’, je zapisala mamica Špela na spletni strani zmorem.si, ki nosi ime po knjigi, ki sta jo ustvarili v tandemu z mamico Petro. Slednja je bila pobudnica za izdelavo knjige, ki bi vključevala vaje s področja fino motorike. Petra je namreč ustanoviteljica blagovne znamke domačega plastelina Gnetko, ki sedaj dela družbo interaktivni knjigi s fino motoričnimi vajami.

O knjigi Zmorem smo se pogovarjali z obema avtoricama, Špelo Juntez in Petro Zajec.

Na spletni strani lahko preberemo, kako je prišlo do vajinega sodelovanja in nastanka knjige, a vseeno … Kaj je bilo tisto odločilno, zaradi česar ste vedeli, da slikanica preprosto mora v svet?

Verjetno to, da sva vedeli, da svet in današnja družba potrebujeta knjigo, ki bi obravnavala drugačnost in njeno sprejemanje. Na policah knjižnic in knjigarn nisva našli knjige, kjer bi knjižni junak nosil opornico. Prav tako sva želeli narediti knjigo, ki bi imela zgodbo, hkrati pa vsebovala vaje za razvoj fino-motorike.

Kdo vse je sodeloval pri njenem nastanku?

Sodelovali sva v največji meri obe avtorici ter najina partnerja, ki sta se vključila v tehnično oblikovanje, postavitev spletne strani, iskanje tiskarne in še mnogo drugih stvari. Najin projekt ne bi bil izveden brez njune neizmerne podpore.

O sprejemanju drugačnosti zadnje čase slišimo skoraj na vsakem koraku. Kako pa je z njo v praksi?

Špela: Naša družina in Jakob smo se v preteklosti že večkrat srečali s številnimi neprijetnimi situacijami zaradi sprejemanja Jakobovo drugačnosti. In najboljši odgovor nevednosti je, da se o tem veliko pogovarjamo. Sama otrokom in odraslim vedno z veseljem povem Jakobovo zgodbo. Vedno rečem, vprašajte. Tudi Jakobov brat Maj z veseljem pove Jakobovo zgodbo. Vse pogosteje pa se svoje drugačnosti zaveda tudi Jakob. Ga pa vsak dan učimo ter mu pokažemo, da zmore. V to verjamemo vsi in smo prepričani, da bo nekega dne popolnoma samostojen. Seveda pa brez številnih terapij, domače podpore in vztrajnosti tega ne bi bilo.

Komu je namenjena slikanica, kakšno je njeno sporočilo?

Knjiga je namenjena otrokom, odraslim, posebnim junakom, ciljna publika so tudi učitelji, specialisti s področja otrokovega razvoja. Ključno sporočilo pa je, da zmoremo doseči cilj, da se moramo vedno potruditi, dati vse od sebe. Obravnava pa številne teme, vstop v vrtec, odhod v bolnišnico, premagovanje strahu, medvrstniško nasilje, različne oblike drugačnosti.

Slikanica govori tudi o premagovanju strahu, vztrajnost in pogumu. To presega temo drugačnosti, saj se lahko z njimi identificira vsak otrok. Zakaj ste se odločili, da jih vpletete v zgodbo?

Sva mnenja, da so to aktualne teme, o katerih se moramo veliko pogovarjati z otroki. Pogovor reši marsikatero težavo. Prav tako pa želiva, da vsak otrok sprejme svojo drugačnost, nihče ni enak drugemu, ne smemo dovoliti, da kakršnokoli vrstniško nasilje vpliva na otrokovo samopodobo, odraščanje.

Slikanica vsebuje tudi vaje za fino motoriko. So te uporabne za vse otroke in kaj želite z njimi doseči?

V knjigi je štirinajst vaj za krepitev fino motorike. Izvajamo jih s pomočjo plastelina. Vaje so uporabne za otroke različnih starostnih skupin, le da bodo mlajši otroci potrebovali več pomoči. Pomembno je, da otroci pri tem uživajo in da jim t.i. vaje za krepitev pozornosti naredimo kot zanimivo igro, saj se naši otroci skozi igro najbolj razvijajo. Otrok, ki ima dobro razvite fino motorične spretnosti, je lažje samostojen, se igra, uči. S fino motoriko pa je povezana tudi grafomotorika, torej spretnost pisanja. Finomotorične spretnosti so npr. lepljenje, rezanje, manipulacija s priborom.

V kompletu s knjigo je tudi plastelin za vaje, ki je prav tako poseben kot Jakob. Kaj je tako posebnega pri njem?

Petra: Gnetko, blagovna znamka plastelina, je doma narejen plastelin, namenjen tudi najmlajšim otrokom, saj je narejen izključno iz naravnih sestavin, ki so užitne, tako da otroku ne morejo škoditi. Je mehak, dišeč, z dolgim rokom trajanja ob primernem skladiščenju.

Špela: Ker ima Jakob posebne prstke, saj se je rodil s sindaktilijo prstkov, in je posledično moral delati različne vaje za njihovo krepitev, sem že pred njegovim prvim letom kupila plastelin pri Petri, da sva lahko ustvarjala ter da se je učil različnih prijemov, pritiskov in pridobival različne občutke in izkušnje. Bila sem pomirjena, saj sem vedela, da tudi če zaužije plastelin, to ne bo škodilo njegovemu zdravju.

Kako se je na projekt odzval Jakob in kako je ta vplival nanj?

Špela: Jakob je bil neizmerno vesel knjige, vzel jo je za svojo. Z veseljem jo komu podari in pove, da je on glavni junak. Najbolj pa je bil vesel ilustracije Jakoba z opornico, saj takšnih prej ni videl. Velikokrat sva iskala kakšno otroško knjigo, kjer bi knjižni junak nosil opornico, vendar je nisva našla. Knjiga mu pomaga pri razumevanju operativnih posegov, ki ga v prihodnje še čakajo, prav tako pri soočanju s strahom pred zdravniki, bolečino. Mnogokrat po njej tudi ustvarja s plastelinom.

Kakšni so odzivi staršev in javnosti na knjigo?

Starši in javnost so knjigo izredno lepo sprejeli. Predvsem lokalna skupnost v Krškem in Brežicah, od koder avtorici prihajava, je knjigo sprejela navdušeno in z veliko podpore. Predvsem pa sva neizmerno ponosni, da so knjigo z navdušenjem sprejeli strokovnjaki s področja otrokovega razvoja, s tem misliva na specialne in rehabilitacijske pedagoge, delovne terapevte, vzgojitelje, učitelje, ki so enotnega mnenja, da je knjiga podporni pripomoček pri otrokovem, in jo zato uporabljajo pri svojem vsakodnevnem delu z otroki. Ogromno zadoščenje in občutek hvaležnosti pa sva občutili, ko je Špela prebrala knjigo Posavskim Sončkom, otrokom s posebnimi potrebami, ki so jo zelo lepo sprejeli in se z njo poistovetili.

Kje vse se knjiga dobi?

Knjigo lahko kupite preko spletne trgovine na spletni strani www.zmorem.si, preko zasebnega sporočila na FB strani Zmorem – knjiga o sprejemanju drugačnosti. Knjigo prodaja tudi Založba Primus preko svoje spletne strani ter distribuira v Mladinski knjigi. Je pa fizično knjiga prisotna tudi na policah v trgovini Turistične agencije Bele skale v Izoli in Piranu, prav tako širom Slovenije v knjižnicah.

Imate v načrtu še kakšen projekt?

Ja. Več projektov je načrtovanih, med drugim nadaljevanje knjige. Vsekakor pa želimo v vseh projektih, ki se jih lotevamo, ozaveščati o drugačnisti in njenem sprejemanju.

Avtor: Nataša Fajon

Foto: spletna stran zmorem.si

Sorodni članki